Expertul DNSC Răzvan Stoica, invitat la „Tema Zilei”, ne vorbește despre poluarea digitală și riscurile majore de securitate cibernetică pe care le poate avea

Publicat de Adina Sîrbu, 29 ianuarie 2024, 12:25 / actualizat: 30 ianuarie 2024, 14:19
Tehnologia digitală de care suntem dependenți astăzi are efecte semnificative pentru mediu. Fabricarea, utilizarea și eliminarea dispozitivelor electronice folosite creează o cerere crescută de energie, de metale rare, produce deșeuri toxice și contribuie la poluarea aerului. Așadar, ori de câte sunt folosite telefoane inteligente, tablete sau laptopuri, amprenta ecologică este una considerabilă.
Răzvan Stoica, expert Politici, Strategii si Cooperare în Securitate Cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică spune că poluarea digitală poate avea și un risc major de securitate cibernetică atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice:
Atunci când dispozitivele electronice sunt eliminate necorespunzător, acestea pot deveni ținte pentru infractorii cibernetici care caută să recupereze și să exploateze datele sensibile stocate pe ele. În cazul dispozitivelor mobile, există multiple aspecte de securitate care trebuie luate în calcul, cum ar fi vulnerabilitățile sistemului de operare, ale aplicațiilor instalate și rețelelor la care dispozitivul se conectează. Pe lângă riscurile asociate cu exploatarea vulnerabilităților software, înlăturarea necorespunzătoare a dispozitivelor electronice prezintă pericole legate de accesul fizic la acestea. Infractorii cibernetici pot obține acces direct la dispozitivele abandonate și pot recupera datele sensibile sau pot instala aplicații periculoase care pot fi folosite pentru atacuri ulterioare. Prin urmare, este crucial să se acorde o atenție deosebită atunci când eliminăm dispozitivele electronice. Acest lucru include asigurarea că toate datele sunt complet șterse înainte de a elimina dispozitivul, care ulterior să fie reciclat în mod responsabil, pentru a preveni atât poluarea digitală, cât și riscurile de securitate cibernetică.
Poluarea digitală este un fenomen periculos și pentru securitatea datelor personale, motiv pentru care este ideal să facem o curățenie în zona digitală privată la un interval regulat, pentru recuperarea spațiilor de stocare și limitarea poluării digitale, dar și pentru protecția noastră:
DNSC subliniază importanța navigării sigure pe internet și oferă sfaturi pentru protejarea datelor și evitarea capcanelor digitale. Recomandăm mereu verificarea securității site-urilor web pe care urmează să furnizăm date, menținerea actualizărilor și informarea constantă despre amenințările din mediul online. În același timp, este absolut necesară curățenia digitală periodică a profilurilor sociale, verificarea postărilor și evaluarea confidențialității conturilor. Fiind esențială pentru spațiul de stocare și protecția datelor, curățenia digitală ajută la prevenirea poluării digitale și la protejarea confidențialității. Acțiunile cheie includ ștergerea datelor vechi, actualizarea confidențialității, gestionarea conturilor online, utilizarea de parole puternice, conștientizarea și protejarea datelor sensibile prin criptare și ștergerea securizată a datelor. Implementarea regulată a acestor practici reduce riscul de expunere a datelor, îmbunătățește securitatea și optimizează performanța dispozitivelor, contribuind la un mediu digital mai sigur și mai organizat.
Detalii privind subiectul puteți afla din emisiunea „Tema Zilei” realizată de Codrin Raita, după știrile orei 14.00, Invitatul de astăzi este Răzvan Stoica, expert în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Redactor: Codrin Raita/ Redactor online: Adina Sîrbu