CONSTANŢA: Campanie de prevenție a cancerului de col uterin
Publicat de Doina Sirbu, 26 ianuarie 2024, 09:47
Ianuarie este luna de conștientizare a cancerului de col uterin, boală care poate fi prevenită prin vaccinare sau testare. Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe femei care se îmbolnăvesc sau mor din cauza acestei afecțiuni. Peste 95% din cazurile de cancer de col sunt provocate de infecția cu virusul papilloma uman (HPV), împotriva căreia există un vaccin gratuit sau compensat, în funcție de vârstă.
Câte fete au fost vaccinate, anul trecut, în județul Constanța, care sunt categoriile care pot beneficia de vaccinul anti-HPV, dar și unde se pot face gratuit teste Babeș Papanicolau, ne spune dr. Ruxandra Delcă, de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța.
România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european. Doamna doctor, cum putem reduce numărul îmbolnăvirilor și mai ales pe cel al deceselor?
Numărul de îmbolnăviri și al deceselor poate fi redus în primul rând prin conștientizarea populației cu această problemă și prin acceptarea populației că este bine să se vaccineze anti-HPV și să efectueze teste de screening pentru depistarea acestor leziuni precanceroase. Eu vreau să vă spun că Ministerul Sănătății împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, desfășoară anual în luna ianuarie, o campanie de prevenție a cancerului de col uterin, prin promovarea acestei vaccinări anti-HPV și a screening-ului pentru depistarea leziunilor precanceroase. Cancerul de col uterin, așa cum spuneați, este o afecțiune care, din păcate, înregistrează în România o incidență și o mortalitate foarte mare, deși valorile acestea la nivel european au scăzut foarte mult în ultimii ani, probabil datorită unor programe mai bine susținute la nivelul de înțelegere a populației, şi s-a ajuns la acest rezultat în unele țări din Uniunea Europeană.
Din decembrie anul trecut au fost extinse categoriile care beneficiază de vaccinare gratuită sau compensare.
Din decembrie s-a modificat acel ordin al Ministerului Sănătății și s-au extins categoriile populaționale care beneficiază de vaccinare anti-HPV. Și mă refer aici la faptul că acum se pot vaccina gratuit atât fetele, cât și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani inclusiv şi pot beneficia de compensare 50%, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani, în baza unei rețete pe care o dă medicul de familie.
Doamna doctor, ce arată datele Direcției de Sănătate Publică din Constanța? Câte doze de vaccin anti-HPV au fost administrate anul trecut?
Direcția de Sănătate Publică are următoarele date: s-au vaccinat 4128 de fete, un număr destul de mare față de anul precedent, dar și faptul că programul s-a deblocat și au avut acces mai multe fete la acest program a ajutat la creșterea acestui număr de vaccinări. În 2022, practic, s-au vaccinat 5876 de fete. Însă în acest an, pentru că au fost vaccinate multe fete care îşi depuseseră o cerere în anii anteriori și în anii în care practic vaccinarea a fost blocată, acest număr pare mai mare în anul 2022 față de 2023, dar nu au fost toate cererile din anul 2022. Au fost multe recuperări.
Până anul trecut, părinții trebuiau să facă o cerere pentru a beneficia de acest vaccin.
Familia făcea o cerere pe care o depunea la medicul de familie și în momentul când erau vaccinuri, aceștia erau chemați la cabinet și vaccinate fetițele respective.
Acum vaccinul se procură din farmacii pe baza rețetei?
Din farmacie, da! Vaccinul se procură din farmacie pe baza rețetei pe care medicul de familie o prescrie.
Cele mai multe tipuri de cancer nu dau simptome în fazele incipiente. Este aceeași situație și în cazul cancerului de col?
Da, infecția cu HPV nu prezintă simptome. Între momentul în care persoana respectivă se infectează cu HPV și apariția cancerului de col uterin, pot trece foarte mulți ani, uneori chiar zeci de ani, după care infecţia începe să se manifeste. Apare această leziune canceroasă, care tot așa, în primii ani nu prezintă simptomatologie. Dacă aceste leziuni nu sunt depistate prin screening, de multe ori pacientele ajung la medic cu simptome în stadii avansate și foarte greu de tratat. De asta recomandarea tuturor este ca pe lângă vaccinarea anti-HPV, femeile să meargă să să testeze, să face un screening, fie testare Babeș Papanicolau care de asemenea este o testare gratuită sau testare HPV.
Testarea HPV este și ea gratuită?
Nu, doar testul Babeș Papanicolau este gratuit. Orice femeie între 25 și 64 de ani se poate adresa pentru a efectua acest test în Policlinica 2, aici în Constanța, fie la cabinetul de planning familial, fie la cabinetul ginecologic, în baza unei programări. Singura condiție pentru această testare este ca femeia respectivă să nu fie efectuat acest test prin Programul Național de Screening, în ultimii 5 ani.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com