TEMA ZILEI: Consumul și dependența de stupefiante, pericol pentru tineri. În sprijinul liceenilor, vine Ghidul „Construiește-ți viitorul”

Publicat de Adina Sîrbu, 23 ianuarie 2024, 12:38
Unul din cele mai mari pericole pentru adolescenți și tineri îl reprezintă consumul de stupefiante și dependența care se instalează încă de la primele încercări. Îngrijorătoare este și vârsta tot mai mică de la care copiii testează substanțe interzise. Cauzele care îi împing spre un asemenea gest sunt diverse, de la probleme emoționale pe care nu știu să le gestioneze, situații dificile, un anturaj nepotrivit sau dorința de a ieși în evidență.
În ultimii 7 ani, peste 200 de adolescenți constănțeni au participat la cursuri de dezvoltare personală în cadrul programului ”Adolescenți fericiți, părinți împliniți”, derulat de psihologul Monica Sărăcescu. Ea a făcut parte, de altfel, și din echipa de profesioniști ai Asociației Maxwell România, care a lansat Ghidul de educație și dezvoltare personală pentru liceeni „Construiește-ți viitorul”.
Părinții trebuie să fie atenți la schimbările de comportament care pot indică faptul că adolescenții au căzut în patima drogurilor, spune psihologul Monica Sărăcescu:
În momentul în care în familie nu există suficient de multă comunicare, susținere, toleranță, încredere, suficient de mult timp petrecut împreună, copilul se simte nesigur, copilul simte anumite nevoi emoționale neîmplinite, pe care le poate atinge prin urmarea unei anumite dependențe sau a unui anturaj nepotrivit. Mai sunt și situații în care tânărul alege dependențele ca imbold al curiozității, al dorinței de putere, de afirmare în anturaj, de a pune în practică ceea ce a văzut pe stradă sau pe internet, și de aceea este nevoie fim atenți la puterea exemplului nostru, la cine este copilul nostru, la activitățile sale, la schimbările care apar pe parcurs în legătură cu acesta și să vrem să observăm efectiv ce se petrece și să luăm măsurile necesare. De asemenea, atunci când în familie există istoric de abuz sau de consum anumitor dependențe, ori copilul și-a pierdut unul dintre părinți și simte că lipsește această siguranță emoțională, putem vorbi iar despre anumite riscuri care să creeze, eu știu, dorința asta de anesteziere și de alegere a dependențelor. În funcție de natura dependenței, se înregistrează anumite schimbări ale tânărului: persoana devine mai agitată, mai izolată ori are o conduită de tip meditativ, poate deveni mai detașată, mai puțin preocupată de propriile responsabilități, anturajul se poate schimba, rezultatele școlare pot fi scăzute, poate apărea absenteismul, însușirea unui vocabular inadecvat, o atitudine nepăsătoare, schimbarea intereselor și, în cazuri mai grave, percepții distorsionate în legătură cu realitatea sau chiar agresivitate.
Magda Vâjaică va aborda subiectul, pe larg, alături de Monica Sărăcescu, psiholog și psihoterapeut, în emisiunea „Tema Zilei”, după știrile orei 14.00.
Tot astăzi, 5.000 de exemplare din Ghidul „Construiește-ți Viitorul” au ajuns la elevii Liceului Teoretic Ovidius din Constanța.
Redactor: Magda Vâjaică/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Cecilia Pătrăhău