Ordonanțele Guvernului cu măsuri pentru fermieri și transportatori, dezbătute în Parlament
Publicat de Adina Sîrbu, 22 ianuarie 2024, 06:58
Senatul este convocat, de astăzi, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate şi vota Ordonanţele de Urgență emise zilele trecute de Guvern, ca răspuns la revendicările fermierilor şi transportatorilor ce protestează de aproape două săptămâni.
Chemaţi din vacanţa parlamentară cu o săptămână mai devreme, senatorii vor lua în discuție Ordonanţele de urgenţă propuse după negocierile de la Ministerele Agriculturii şi Transporturilor și care vin cu noi reglementări.
Una dintre acestea le vor permite posesorilor de permise categoria B să conducă şi tractoare agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. O altă modificare exceptează de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv cele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h. În ceea ce priveşte accizarea motorinei, Guvernul a decis să amâne până la 1 iunie aplicarea unei directive europene prin care motorina şi kerosenul trebuie să aibă acelaşi marcaj fiscal.
Ordonanţele au fost aprobate de Executiv în timpul vacanţei parlamentare, iar potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie convocat în termen de 5 zile pentru a le transforma în legi. Senatul este în acest caz prima cameră sesizată.
În țară, protestele fermierilor au continuat. Agricultorii au cerut, în principal, să fie protejaţi de efectele vânzării de cereale mai ieftine provenite din Ucraina. O altă problemă este seceta din anumite zone, motiv pentru care au solicitat ca nivelul subvenţiilor să fie proporţionat, în funcţie de constrângerile naturale.
De altfel, Guvernul pregăteşte, în această săptămână, și o altă măsură de sprijin pentru producătorii agricoli. Este vorba despre Ordonanţa de urgenţă care va institui o schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică, spunea premierul Marcel Ciolacu:
O măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Sprijin total această măsură și știu că se lucrează împreună cu Banca Națională, cât și cu un întreg sistem bancar și Consiliul Concurenței pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm foarte repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați.
Sursă și foto: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu