Dr. Irina Dumitru: NU tratați virozele cu antibiotice!
Publicat de Adina Sîrbu, 22 ianuarie 2024, 09:49
Constanța se află printre județele cu cel mai mare număr de cazuri de gripă din țară, doar în a doua săptămână din an fiind înregistrate peste 300 de îmbolnăviri. Medicii infecționiști atrag atenția că tratamentul cu antivirale trebuie administrat în primele 5 zile de la debutul gripei, iar antibioticele nu sunt antitermice și nu trebuie folosite în cazul infecțiilor respiratorii fără recomandarea unui specialist.
Potrivit ultimei raportări a Direcției de Sănătate Publică, în a doua săptămână din ianuarie, peste 5.000 de constănțeni au avut de suferit din cauza infecțiilor respiratorii de sezon.
Diferența dintre o simplă viroză și gripă se face ușor, spune dr. Irina Dumitru, medic primar boli infecțioase:
În primul rând, febra este înaltă la gripă, în celelalte viroze respiratorii febra este mult mai mică. Apoi, gripa vine cu stare generală alterată, cu dureri de mușchi și dureri de oase, dureri de cap, tuse seacă. Într-o viroză respiratorie, ai puțină febră, curge nasul doar. Deci, la gripă parcă ești călcat de tren. Viroza o poți duce pe picioare, tușești puțin, curge nasul și se termină mult mai repede.
Medicul infecționist mai spune că în cazul gripei, tratamentul cu antivirale trebuie început în primele zile de la apariția simptomelor:
În primele 5 zile este foarte important să ia și un antiviral, dar, repet, e foarte important să consulte măcar medicul de familie și să expună simptomele pe care le au, în așa fel încât medicul de familie să poată elibera rețeta în primele 5 zile. Dacă nu luăm în primele 5 zile, eficacitatea se apropie de zero cu cât boala este este mai veche.
Dr. Irina Dumitru atrage atenția că antibioticele NU sunt antitermice și NU trebuie folosite în tratamentul unei simple infecții respiratorii:
Infecțiile virale n-au nicio legătură cu tratamentul antibiotic. Și dacă este o infecție virală la o persoană fără comorbidități, o persoană care nu are semne și de infecție bacteriană, nu are rost să-i dăm antibiotic. Dacă există și suprainfecții bacteriene, atunci putem să asociem un antibiotic, dar nu îi dăm de prima dată antibiotic, pentru că antibioticele nu sunt antitermice și nu rezolvăm infecția virală cu antibiotic.
De altfel, potrivit unui ordin recent al Ministerului Sănătății, farmaciile pot elibera antibiotice fără reţetă NUMAI în regim de urgenţă şi DOAR în doza necesară pentru cel mult 72 de ore, iar pacientul trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu a ridicat medicamentele şi din altă farmacie.
Potrivit aceluiași ordin, farmaciile sunt obligate să raporteze zilnic toate medicamentele vândute din aceste categorii.
În rest, antibioticele se eliberează doar cu reţetă şi într-o cantitate care să nu depăşească dozele necesare până în ultima zi a tratamentului, reţeta se reţine în farmacie şi poate fi eliberată fracţionat doar în cadrul aceleiaşi unităţi.
Noua metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării antibioticelor vine în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestor medicamente, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com