21 ianuarie – Ziua Internațională a Îmbrățișărilor
Publicat de Adina Sîrbu, 21 ianuarie 2024, 13:05
Astăzi este Ziua Internațională a Îmbrățișărilor (World Hug Day), sărbătoare apărută în SUA, în anul 1986, dar care s-a răspândit repede în toată lumea. Scopul său este de a ne face să ne îmbrăţişăm familia şi prietenii mai des, ştiind că îmbrăţisarea este un medicament universal.
Un gest atât de natural pe care-l facem des, fără a-i da o foarte mare importanță, deși este un comportament care are semnificațiile lui aparte, ne asigură o doză de energie și chiar poate contribui la echilibrul emoțional. Nu există rețete pentru un “tratament” cu îmbrățișări, ci doar recomandarea de a fi cât mai naturali și a apela la un astfel de gest pentru că el ne dă o stare de bine. Laurențiu Despina a stat de vorbă pe acest subiect cu Teodora Tudor, psiholog clinician și psihoterapeut.
Nu este o sărbătoare cu roșu în calendar și aș spune că ține mai mult de un calendar al sărbătorilor inedite, dar pentru că suntem într-o zi de weekend, am zis că putem vorbi despre îmbrătișări. Probabil este de-o seamă cu omenirea, dar totuși, cum s-a născut îmbrățișarea și cum a fost aleasă o zi a acestui gest atât de banal, de natural, dar în același timp atât de stringent pentru echilibrul nostru emoțional?
Îmbrățișarea este un gest natural, care a apărut din instinct, încă de la animale, care își poartă puii la piept în primele luni de viață.
Mai departe, oamenii cum au asimilat acest gest sau cum l-au introdus, ca să zic așa, în gesturile lor firești?
Este un gest non-verbal, un gest care transmite, prin comportamentul acesta de a îmbrățișa, transmite celorlalți sentimentul că suntem iubiți și sentimentul că ne sunt dragi cei pe care îi îmbrățișăm.
Se poată cuantifica efectul unei îmbrățișări? Sau măcar putem avea o imagine a ceea ce poate genera o îmbrățișare?
Sigur că da! Studiile arată că o îmbrățișare de cel puțin 8 secunde aduce liniștire în corpul și în sufletul oamenilor, atât la copii, cât și la adulți. Părinții care își îmbrățișează copiii îi ajută pe aceștia să se liniștească, iar cuplurile care se îmbrățișează zilnic au relații mai fericite și căsnicii mai lungi. Același lucru e valabil și pentru prietenii și, de asemenea, îmbrățișarea scade tristețea, frica și ne ajută să ne simțim în siguranță, protejați și să avem încredere în ceilalți.
Această zi și sărbătoarea în sine – îi spunem sărbătoare, pentru că așa este în acel calendar inedit despre care vorbeam -, o sărbătoare a unui gest atât de firesc, este între Crăciun și Ziua Îndrăgostiților, o perioadă în care pentru mulți starea de spirit nu este la cote foarte ridicate. E bine de continuat tratamentul tot anul?
Este recomandat să îmbrățișăm persoanele care ne sunt dragi pe întreaga perioadă a anului, mai ales atunci când vedem că acestora le-ar prinde bine o îmbrățișare, pentru a le aduce o mai bună stare de dispoziție și pentru a-i ajuta să se simtă mai bine atât cei din jur, cât și noi.
Acum glumind, există și efecte adverse în cazul tratamentului cu îmbrățișări? Mă gândesc că unii poate sunt mai reținuți, nu se exteriorizează și această îmbrățișare i-ar putea pune într-o situație stânjenitoare…
Efectele adverse apar doar atunci când nu oferim îmbrățișări celor dragi, pentru că, în felul acesta, ne luăm șansa de a le comunica lor că ne sunt dragi, că-i iubim și, de asemenea, ne luăm șansa să le transmitem că ne bucură prezența lor în viețile noastre. Deci efectele adverse apar doar când nu oferim îmbrățișări.
Rămâne valabil pentru toată perioada anului acest tratament pe care e bine să-l aplicăm cu toții pentru o stare psiho-emoțională cât mai bună?
Exact, cât mai multe îmbrățișări, de câte ori putem și cu cât mai multe persoane în care avem încredere și care ne sunt dragi. Acest lucru aduce niște efecte foarte bune pentru corp și pentru sufletul și adulților, și copiilor.
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com