Valoarea punctelor de servicii medicale pentru medicii de familie și din ambulatoriu rămâne neschimbată

Publicat de Adina Sîrbu, 18 ianuarie 2024, 18:07 / actualizat: 18 ianuarie 2024, 19:22
UPDATE:
Potrivit unui comunicat de presă dat publicității de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie.
În cursul rundelor de consultări şi negocieri pe care CNAS le-a avut joi, 18 ianuarie 2024, cu partenerii din domeniul medical stabiliţi de legislaţia în vigoare pe tema modificării Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, părţile au convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se menţină atât valorile punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate cât şi suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023.
Aceste valori sunt:
- Pentru punctul per capita: 12 lei
- Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 8 lei;
- Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
- Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.
La consultările şi negocierile care s-au desfăşurat on-line, au participat reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistenţa medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară şi din asistenţa medicală spitalicească, precum şi ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar şi cele mai complicate situaţii. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asiguraţii să nu aibă de suferit – a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS.
____________
Bugetul actual pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate se menţine până la 30 iunie acest an, iar penalizările pentru medicii care au mai mulţi pacienţi vor fi eliminate, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, după negocierile de astăzi între reprezentanţii medicilor de familie şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
În ultimele zile, medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate din toată ţara au protestat în stradă pentru a arăta că nu vor diminuarea sumelor pentru decontarea serviciilor medicale aşa cum propuneau autorităţile în noul contract cadru.
Ei consideră conflictul doar îngheţat şi avertizează că, dacă rezultatele negocierilor de astăzi nu vor fi adoptate de Guvern, protestele vor fi reluate.
Dr. Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Medicilor din România:
Am amânat discuţia după data de 30 iunie. Cu alte cuvinte, vom folosi banii care au fost alocaţi în buget până pe data de 30 iunie, urmând ca, după aceea, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, Guvernul României să identifice, de fapt până atunci, soluţii ca să suplimenteze fondurile, astfel încât banii să fie suficienţi până la sfârşitul anului. Personal, eu cred că autorităţile în acest moment au înţeles că s-a produs o greşeală şi vor găsi o soluţie până atunci. De fapt, această amânare nu este altceva decât un respiro pentru autorităţi, ca dumnealor să găsească suficiente resurse, astfel încât la momentul 30 iunie să nu mai întâlnim ce s-a întâmplat acum.
În urma consultărilor de astăzi, părţile au mai stabilit şi înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească până la 1 iulie cele mai bune soluţii tehnice de eficientizare, creşterea calităţii, oportunitatea furnizării unor servicii sau a plăţii suplimentare ale unor servicii precum cele preventive.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com