TULCEA: Medicii din judeţ se pregătesc de protest
Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2024, 14:09
Colegiul Medicilor din Tulcea a decis să înceapă procedurile pentru organizarea unui protest, în semn de nemulţumire faţă de reducerea cu circa 30% a veniturilor medicilor de familie, potrivit contractului cadru pus în dezbatere publică de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, Emilia Stamate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în timpul şedinţei organizate miercuri s-a decis ca protestul să aibă loc marţi, 23 ianuarie, dacă negocierile care vor avea loc joi la Guvern vor eşua.
„Am decis să aşteptăm rezultatele negocierilor care vor avea loc mâine (joi, n.red.) la CNAS cu reprezentanţii Colegiului medicilor din România, ai organizaţiilor patronale. Dacă conflictul se dezamorsează, ne vom vedea de activitate în continuare. Dacă nu se iau măsurile necesare pentru a intra în normalitate, atunci am hotărât ca marţi, 23 ianuarie, să organizăm un miting în faţa Prefecturii”, a menţionat preşedintele Emilia Stamate.
Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, Mihai Tatu, a atras atenţia asupra faptului că niciunul din angajaţii CNAS nu va avea în acest an salariul redus cu 30%.
„Se face discriminare salarială. Medicul trebuie să plătească toate facilităţile către stat, la cota actuală impusă. Poate şi impozitul a scăzut cu 30% şi nu ştiu eu. Poate ne primesc în magazine ca medici şi plătim cu 30% mai puţin. S-a plătit regularizare pentru medicii de familie, dar nu se plăteşte regularizare medicilor specialişti. De ce? Numai pentru a-i ridica pe unii împotriva altora şi să fie scandal? Cel puţin 40-50% din medici sunt bătrâni. Ei oricând pot renunţa şi îşi vor vedea de pensie. Cine va asigura asistenţa medicală? Nu am spus să fie crescut preţul, dar să-l lase cum era!”, a afirmat vicepreşedintele Mihai Tatu.
În momentul de faţă, în judeţul Tulcea sunt 77 de medici de familie, dintr-un necesar de 133.
Emilia Stamate a atras atenția că veniturile medicilor vor scădea cu cel puţin 30%, iar sporul pentru condiţii deosebite de până la 200% acordat medicilor din Delta Dunării va dispărea, ceea ce va duce la închiderea cabinetelor.
În Deltă, doar în Sulina există cabinete ale medicilor de familie. În celelalte localităţi sunt doar puncte de lucru, iar în Pardina nu există medic. Astfel, reţeaua este acoperită cam la jumătate, ceea ce face ca un medic de familie să acopere două-trei localităţi, iar capitaţiile să depăşească în majoritatea cazurilor 2.200 de pacienţi, cât prevede contractul cadru.
Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com