Atelier de ţesut la război, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa
Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2024, 08:29 / actualizat: 17 ianuarie 2024, 13:06
Mai mulți elevi constănțeni vor învăța astăzi, să țeasă la război, în două ițe, în cadrul unui atelier organizat la Muzeul de Artă Populară Constanța.
Întâlnirea cu cei mici completează seria de evenimente pe care această instituție le-a dedicat Zilei Culturii Naționale. Mai multe detalii ne-a dat muzeograful Cerasela Dobrinescu.
“Continuăm seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale. Avem un atelier de pedagogie muzeală – “Învățăm să țesem”, este titlul acestui atelier, un atelier de pedagogie muzeală în cadrul căruia elevii care s-au programat, evident, se vor familiariza, vor învăța să țeasă în două ițe la război, o tehnică des întâlnită în lumea satului românesc. Apoi, joi, vom avea în primul rând vernisajul expoziției pe care noi o pregătim. Este prima expoziție a anului. Debutăm cu această expoziție, se numește “Din lada de zestre a satului românesc”. Este o expoziție cu piese de port popular, o expoziție de colecționar. Vom expune piese din Colecția privată a avocatei Eugenia Catargiu. O expoziție foarte frumoasă. Vernisajul va avea loc, așa cum am spus, joi, la ora 16:00, pe 18 ianuarie”, a spus muzeograful Cerasela Dobrinescu.
Tot joi, Muzeul de Artă Populară Constanța va organiza o activitate numită “Incursiune în satul tradițional românesc”, o expoziție la care vor participa elevi și profesori, români și străini, ce fac parte dintr-un proiect Erasmus derulat de Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Constanța. Vineri va începe vânătoarea de comori, o activitate interactivă cu tema “Descoperim obiectele din viața țăranului român”, dedicată copiilor între 10 si 16 ani, ce vor căuta și găsi piese care au aparținut bunicilor noștri. Sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 14.00, muzeul va fi gazda unui Recital de pian, activitate realizată în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Silvia Pascale