Medicii de familie și specialiștii din policlinici amenință cu închiderea cabinetelor

Publicat de Adina Sîrbu, 15 ianuarie 2024, 08:38 / actualizat: 15 ianuarie 2024, 16:28
Medicii de familie şi cei din ambulatoriu ameninţă că îşi vor închide cabinetele, după ce CNAS a propus scăderea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate.
Bugetele pentru medicina de familie, ambulatorii și stomatologie ar urma să fie mai mici, din februarie, cu procente cuprinse între 30 şi 50%.
Reducerea sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste şi pentru consultaţii este prevăzută într-un proiect pus în transparenţă publică de CNAS săptămâna trecută și care prevede scăderea valorii punctului pe serviciu medical de la 4,5 lei la 3,3, în condițiile unui deficit de medici de familie în toată țara și, mai ales, în zonele rurale.
Și medicii de specialitate din ambulatorii și-ar putea suspenda activitatea, ca reacție față de scăderea la jumătate a bugetului pentru decontarea serviciilor medicale.
Situația este una foarte complicată, a declarat pentru Radio Constanța dr. Adrian Barbu, reprezentant la Constanța al Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator și cel mandatat să negocieze, la nivel local, revendicările medicilor.
Potrivit acestuia, scăderea valorii punctului este de aproximativ 30% însă, în contextul noilor măsuri fiscale, deficitul per cabinet medical înjumătățește veniturile anului anterior.
În prezent, se fac eforturi pentru a asigura asistența medicală în toate ambulatoriile de specialitate, dar, dacă la masa negocierilor nu se vor obține rezultate, atunci probabil se vor organiza proteste la nivel național.
La acest moment, însă, nu există intenția de a organiza un protest la nivelul județului Constanța, a mai precizat dr. Adrian Barbu:
Într-un comunicat, Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate Constanța explică faptul că reducerile de venituri vor genera un efect în cascadă, care va duce la alterarea severă a calității actului medical, la deteriorarea stării de sănătate a populației și la costuri enorme în spitale, iar ambulatoriile aferente instituțiilor medicale publice nu vor putea prelua acest volum imens de pacienți.
Lunar, în România, sunt aproximativ 5 milioane de prezentări în ambulatorii, mulți dintre ei fiind pacienți cu boli cronice. Veniturile multor cabinete provin majoritar din contractul cu casele de asigurări de sănătate, reușind în acest fel să ofere pacienților asigurați servicii medicale pe care oamenii nu și le-ar putea permite în regim privat.
De aceea, Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate Constanța solicită ferm negocieri urgente și recalcularea fără întârziere a valorilor punctajelor, pentru a fi asigurate fondurilor necesare desfășurării în bune condiții a actului medical.
Situația rămâne tensionată și în sistemul sanitar și de asistență socială.
Până pe 18 ianuarie, Federaţia Sanitas strânge semnături pentru declanșarea grevei generale, cu începere de la 1 februarie.
Sindicaliştii spun că deblocarea angajărilor, prin scoaterea la concurs a 7.600 de posturi dintr-un deficit de 30.000, nu este suficientă pentru a rezolva criza profundă din sistem.
Reprezentanții SANITAS Constanța solicită creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială cu minimum 20%, pe motiv că, deși depun eforturi considerabile pentru asigurarea unui act medical de calitate, primesc unele dintre cele mai mici salarii din sectorul bugetar.
Surse: Cristina Ghelasie, Comunicat Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate Constanța, Sanitas Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com