Zeci de cercetași din Constanța și din București au marcat, în avans, Ziua Culturii Naționale
Publicat de Adina Sîrbu, 13 ianuarie 2024, 15:15
La Muzeul de Artă din Constanța, zeci de cercetași au marcat, în avans, Ziua Culturii Naționale într-un mod inedit, prin activitatea cultural – educațională “Mowgli în orașul Octogonului Confesional”.
Cei mai mari dintre ei au mers în zona peninsulară și au vizitat cele 8 lăcașuri de cult – ortodoxe, catolice, musulmane și mozaice – , iar cei mai mici au învățat despre ele, în joacă.
De ce au fost însoțiți de Mowgli în aventura lor în orașul Octogonului confesional ne spune Daniela Stroia, lider la ramura de vârstă “Lupișori” în cadrul Cercetașilor României – bleuMarin Constanța.
Cercetașii mai mici, din ciclul primar, Lupișorii, care au ca și cadru simbolic al vârstei lor Cartea Junglei, de Rudyard Kipling, în care Mowgli trece prin diverse etape, ajutat de personajele din carte, s-au întâlnit la Muzeul de Artă pentru a avea 8 provocări împreună pe tema lăcașurilor de cult din orașul vechi, care aici se află sub formă de imagini, sub formă de informații pe care copiii le parcurg, în joacă.
Ce provocări li s-au părut interesante și ce au descoperit despre lăcașurile de cult din Constanța, aflăm de la micii cercetași:
Am învățat despre o biserică, care a fost școală…
Ce biserică?
Biserica armenească!
Mie mi-a plăcut cel mai mult că am vorbit despre biserică grecească, care a fost construită pe vremea otomanilor și care a fost construită din marmură adusă din Grecia.
Mie mi-a plăcut cel mai mult că am avut o provocare în care trebuia să răsturnăm un covor și trebuia să stăm pe el.
Iar covorul știi de unde e, din ce lăcaș de cult?
Moscheea Carol!
Activitatea de astăzi a avut ca scop descoperirea însemnătății „Octogonului Confesional”, un loc unic în România, aflat în zona peninsulară a Constanţei.
Cercetașii au aflat informații despre fiecare lăcaș de cult din „Octogonul Confesional” (Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica greacă „Metamorphosis”, Biserica bulgară „Sfântul Nicolae vechi”, Biserica armeană „Sfânta Maria”, Biserica Romano-Catolică, Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar, Moscheea „Carol I”), dar și despre particularitățile specifice religiilor diferite pe care le împărtășesc membrii acestor comunități.
Redactor și foto: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Cercetașii României – Tomis Constanța