TECHIRGHIOL: Proiecte sociale, derulate de Primărie, taxe și impozite în 2024
Publicat de Adina Sîrbu, 13 ianuarie 2024, 10:08
În ultima sedinta a Consiliului Local din anul 2023 au fost aprobate taxele si impozitele aferente anului 2024. Acestea au fost intexate cu indicele de inflație de 13.8% – a anunțat primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.
Taxele și impozitele aferente anului 2024 pot fi achitate: direct la casieria primăriei, online, prin ghișeul.ro sau electronic, la Info Chioșcul din sediul primăriei (plata se face doar cu cardul).
Pentru plata integrală a sumelor datorate până la 31 martie 2024, se acordă o bonificație de 10%.
Din acest an taxa de habitat devine taxa de salubrizare, iar având în vedere costurile specifice acțiunilor pentru salubrizarea localității, tariful se stabilește la 13,58 de lei pe lună de persoană, adică aproximativ 163 de lei/an/persoană.
Beneficiază de facilități la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de persoane:
- se acordă o reducere cu 50% la plata taxei de salubrizare pensionarilor din orasul Techirghiol sau persoanelor aflate la vârsta pensionării și a căror pensie nu depașeste 2.501 lei. Scutirea se va face în baza unei cereri și a unui cupon de pensie sau adeverințe de venit;
- se acordă o reducere cu 50% la plata taxei de salubrizare copiilor de până la 14 ani. Scutirea se va face în baza unei cereri și a unei copii după certificatul de naștere al minorului;
- nu plătesc taxa de salubrizare persoanele care au domiciliul în Techirghiol, dar care fac dovada că nu locuiesc în oraș;
- nu platesc taxa de salubrizare veteranii de război și văduvele veteranilor de război.
- nu platesc taxa de salubrizare persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat
- nu plătesc taxa de salubrizare familiie cu mai multi copii, care locuiesc la aceeași adresă, începând cu al treilea copil în vârstă de până la la 14 ani.
Pentru anul 2024, Primăria Techirghiol își propune continuarea unor proiecte sociale, dar și realizarea altele noi, precum consolidarea, cu fonduri europene, a Centrului Social de Zi, mai exact, a clădirii cunoscute drept Școala veche, situată pe Strada Vasile Lupu.
Potrivit edilului, a fost aprobată documentația privind indicatorii tehnico-economici, faza DALI, pentru proiectul „Consolidareea seismică și îmunătățirea eficienței energetice a clădirii publice Centrul Social de Zi”. Cu o valoare totală de 4,6 milioane de lei, proiectul a fost aprobat de către Consiliul Local și au fost întocmite documentațiile necesare pentru a fi depus pentru obținerea finanțării de la Uniunea Europeană în cadrul exercițiului financiar 2023 – 2027.
Acest centru se va adresa tuturor persoanelor din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de servicii de asistență socială fără cazare.
Prin implementarea proiectului se dorește: prevenirea instituționalizării, excluziunii, izolării și marginalizării sociale, îmbunătățirea condițiilor de viață, facilitarea menținerii în societate și promovarea egalității de șanse și a nediscriminării prin asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la toate serviciile create.
Continuă și celelalte proiecte sociale derulate de Primăria Techirghiol prin Direcția de Asistență Socială:
1. Acordarea de tichete sociale de Paști și Crăciun persoanelor defavorizate din Techirghiol
2. Acordarea trusoului pentru nou-născuți
3. Acordarea unui sprijin financiar pentru tinerii căsătoriți
4. Derularea proiectului „O șansă la educație, o șansă la o viață mai bună”, prin care se acordă o masă caldă la Parohia „Sfântul Ilie” copiilor care provin din familii defavorizate, cu condiția de a merge la școală
5. Acordarea de sprijin financiar copiiilor cu probleme speciale.
Sursă și foto: Primăria orașului Techirghiol/ Redactor: Adina Sîrbu