CONSTANȚA: Pacienții Spitalului de Urgență vor beneficia de noi investigații de înaltă performanță
Publicat de Adina Sîrbu, 13 ianuarie 2024, 13:31
Vești bune pentru pacienții Spitalului de Urgență Constanța! În curând vor putea beneficia de noi investigații de înaltă performanță. Cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea a fost dotată cu echipamente de ultimă oră, în valoare de peste 40 de milioane de lei.
Aparatura, de la RMN până la mamograf, va deveni funcțională până la sfârșitul acestei luni, estimează managerul Spitalului de Urgență Constanța, Ionuț Ionescu:
S-au achiziționat echipamente de înaltă performanță pe partea de imagistică și aici vorbim de 2 echipamente Computer Tomograf, un RMN, un echipament RX digital, un aparat de radiologie – mamografie și un sistem informatic integrat pentru pentru conectarea tuturor acestor servicii medicale de imagistică. Au venit specialiștii din Germania pentru a instrui personalul și mai avem câteva mici detalii pentru a definitiva spațiul, după care începem cu autorizările și cu avizarea la CNCAV.
Echipamentele au fost achiziționate din veniturile proprii ale spitalului, dar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
În bilanțul recent, publicat de unitatea sanitară, se mai arată că, din fonduri provenite exclusiv din sponsorizări, a fost complet reabilitată secţia de Chirurgie Plastică, secţie care nu a fost renovată niciodată şi care, în perioada pandemiei, a funcţionat ca secţie “tampon” pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid.
Lucrările de renovare au început în anul 2021, s-a înlocuit absolut tot ce presupune instalaţie electrică, termică, sanitară, noua secţie dispune de centrală de tratare şi purificare a aerului (CTA), obiecte sanitare şi termice noi, mobilier nou, linoleum şi tapet antibacterian conform ultimelor standarde. Totodată, în cadrul lucrărilor a fost înlocuit şi tabloul general de distribuţie și s-a achizitionat o nouă masă de operaţii.
Tot datorită echipamentelor medicale de top, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au loc investigatii şi interventii chirurgicale de înaltă precizie si performanţă, care înainte nu erau posibile.
Astfel, la începutul anului 2023, secţia clinică Urologie a fost dotată cu un sistem de ureteroscopie flexibilă şi litrotiţie tip laser care permite abordarea minim invazivă a litiazei renale, precum și o masă de operație. Datorită tehnologiei de ultimă generaţie, litiaza renală este tratată acum fără nicio incizie iar pacientul poate fi externat a doua zi.
La Obstetrică Ginecologie au fost donate două turnuri complete de laparoscopie şi histeroscopie 4k. Una dintre sălile de operatii de la Chirurgie a fost dotată cu un turn de un sistem de chirurgie laparoscopică cu tehnologie 4K NIR/ICG care permite identificarea mai rapidă a reperelor anatomice și astfel se asigură diminuarea timpilor operatori. Interventiile realizate au mult mai multă precizie, ceea ce asigură o rată scăzută de complicații, recidivă sau re-intervenție.
Tot din 2023, SCJU Constanţa asigură servicii medicale de cardiologie pediatrică. Întruct la Constanta, nu exista niciun medic specialist în cardiologie pediatrică, a fost cooptat în echipă un medic specialist de la Bucureşti. Cu sprijinul sponsorilor, au fost achizitionate şi sonde speciale pentru ecografiile cardiace pe care specialistul în chirurgie pediatrică Florin Ionescu le efectuează. În momentul de faţă, în cadrul sectiei de Pediatrie, sunt asigurate consulturi de cardiologie, ecografii cardiace pediatrice si neonatale, holter EKG pentru copii şi pentru nou-născuţi, holter tensiune arterială.
La Radioterapie au fost realizate lucrări la instalaţia electrică pentru a fi posibil un upgrade major pentru acceleratorul linear de particule. Performanţele echipamentului au fost considerabil îmbunătăţite prin instalarea sistemului CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) care permite utilizarea celor mai mai avansate tehnici de radioterapie pentru pacienţii oncologici, oferindu-le astfel mai multe șanse de vindecare și îmbunătăţindu-le calitatea vieții. Aparatura a fost achizitionată de către Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială, în cadrul aceluiasi proiect care a permis achiziţia acceleratorului linear de particule.
Şi Terapia Intensivă a beneficiat de noi dotări. Secţia a primit un echipament pentru intubaţie dificilă, care constă într-o platformă cu monitor, videolaringoscop şi fibrobronhoscop si care poate poate fi utilizat cu succes atât la copii, cât și la adulți. În plus, sectia este într-o continuă dezvoltare, aceasta fiind inclusă în cadrul proiectului de digitalizare derulat de catre MS.
De asemenea, tot din sponsorizări, la Centrul Medical de la Năvoari a fost extinsă paleta de servicii medicale. Sunt disponibile şi acolo servicii de radiologie, cabinetul de Obstetrică Ginecologie a fost dotat cu ecograf și videocolposcop, iar Laboratorul de analize medicale dispune de echipamente moderne. Tot aici, din luna noiembrie, sunt posibile şi consultaţii pentru ortopedie traumatologie.
Redactor: Cătălina Radu/ Altă sursă: comunicat SCJU/ Foto: SCJU/ Redactor: Adina Sîrbu