„Echilibru între biodiversitate și dimensiunea economică în Delta Dunării – o prioritate pentru ARBDD”, în opinia Guvernatorului Bogdan Bulete
Publicat de Doina Sirbu, 12 ianuarie 2024, 09:01
De Ziua Mondială a Parcurilor și Rezervațiilor Naturale vorbim despre unicitatea și importanța Rezervației Biosferei Deltei Dunării cu Guvernatorul Administrației Biosferei Delta Dunării, Bogdan Bulete.
Astăzi este Ziua Mondială a Parcurilor și Rezervațiilor Naturale și cea mai întinsă și importantă Rezervație din Dobrogea este Biosfera Deltei Dunării. Am să vă rog, domnule Guvernator, Bogdan Bulete, să ne vorbiți despre unicitatea ei.
Este evidentă importanța acestei zone umede atât din punct de vedere al biodiversității, care doar în câteva cifre vă pot spune că în Rezervația Biosferei Delta Dunării sunt aproximativ 7300 de specii, din care 3000 de specii reprezintă flora, iar restul, specii de faună. Când spunem Delta Dunării spunem în primul rând pește. În Delta Dunării avem în jur de 120 de specii de pește, însemnând în jur de 80% din ihtiofauna României. Dacă vorbim și de recunoașterea internațională a Deltei, putem spune că Delta se află sub triplu strat de protecție, respectiv este inclusă în patrimonial mondial UNESCO, în cadrul Programului “Omul și Biosfera”, este recunoscută ca zonă umedă de importanță internațională, mai ales habitat al păsărilor de apă, în cadrul Convenției Ramsar. De asemenea, este în lista patrimoniului mondial și natural încă din 1991.
Care sunt cele mai mari provocări din Deltă la momentul actual?
În ordinea importanței, pe primul loc acest obiectiv de conservare a biodiversității. O a doua direcție foarte importantă este relația cu populația locală și a treia dimensiune, să zic, a Deltei Dunării este dimensiunea economică. Realitatea de zi cu zi ne spune că încearcă să devină prioritatea numărul unu în Deltă, dar rolul nostru e de a găsi acest echilibru între biodiversitate și dimensiunea economică.
Ce noutăți aveți pentru anul care tocmai a început?
Pentru pescuitul familial, care este opozabil doar locuitorilor Deltei Dunării, am decis să le reînnoim aceste premise pentru a avea o evidență cât mai corectă și asupra celor care au dreptul de a pescui, cât și cantitatea totală care poate fi extrasă din Deltă. Aș mai puncta faptul că datorită colegelor mele care au muncit extraordinar de mult pe partea de atragere a fondurilor europene, am reușit să salvăm 72 de milioane de lei pentru care am făcut cereri de etapizare pe următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene și ne dorim ca toate aceste proiecte pe care le-am etapizat să le ducem la bun sfârșit și să aibă un impact semnificativ asupra dezvoltării Deltei Dunării.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău