TULCEA: La Luncavița va fi amenajată o grădină botanică, cu 27 de specii de plante periclitate care se găsesc doar în Dobrogea
Publicat de Adina Sîrbu, 9 ianuarie 2024, 07:27 / actualizat: 9 ianuarie 2024, 8:53
Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului va începe anul acesta lucrările de amenajare a unei mini-grădini botanice cu 27 de specii de plante care se regăsesc doar în Dobrogea, în cadrul proiectului urmând să se reconstruiască ecologic suprafeţe din vecinătatea parcului gestionate de instituţia statului.
Directorul Administrației Parcului, Viorel Roşca, a declarat că mini-grădina botanică va fi amenajată în apropierea punctului de informare turistică Cetăţuia: Ţara noastră are paleta cea mai bogată de specii rare, vulnerabile sau periclitate, iar din România, Dobrogea excelează. Sunt 27 de specii endemice la nivel local sau regional şi noi vrem să punem petice de culoare în care să punem Migdalul pitic sau Măslinul dobrogean, de exemplu.
În Dobrogea există peste 200 de specii de plante rare și periclitate, unele ocrotite la nivel european. De pildă, Ghiocelul cu frunze îndoite (Galanthus plicatus) se găsește doar în județul Tulcea. Tot aici s-a adaptat și Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia), caracteristic fiind numărul mai mic de petale. La Jurilovca, se regăsește, în flora spontană, Măslinul dobrogean, cunoscut ca și Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), ale cărui fructe sunt utilizate în medicina naturistă, pentru proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. Iar Migdalul pitic (Prunus tenella) este un arbust ornamental bogat în flori roz sau albe și folosit în scop decorativ.
Viorel Roșca a mai spus că a identificat surse de finanţare pentru realizarea mini-grădinii botanice, iar prin proiectul iniţiat de asociaţia ProPark se doreşte reconstrucţia ecologică a unor zone afectate atât de schimbările climatice, cât şi de activităţile umane intensive: Au fost zone în care omul a ţinut să are inclusiv acel mic talveg pe care de multe ori se scurgea un firişor de apă unde se adăpau vieţuitoarele sălbatice şi cele domestice. Era acolo un bun al tuturor, iar pentru păsărele era un coridor ecologic cu adevărat. Acum, trebuie să-l reconstruim.
Potrivit acestuia, reconstrucţia ecologică va viza circa 30.000 de hectare, suprafeţe degradate aflate în siturile Natura 2000 Podişul nord-dobrogean şi Munţii Măcinului, iar proiectul pentru care au început deja discuţiile va fi realizat într-un parteneriat format din şapte state.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Discover Dobrogea