Medicii de familie reclamă neplata facturilor restante, iar sindicalișii din sănătate amenință cu greva generală

Publicat de Adina Sîrbu, 9 ianuarie 2024, 08:05 / actualizat: 9 ianuarie 2024, 9:55
Patronatele medicilor de familie din România sesizează Parlamentul, Executivul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la neplata facturilor pentru cabinetele de medicina familiei și reducerea finanțării în anul 2024.
Într-un comunicat, sunt enumerate problemele grave cu care se confruntă medicii de familie și sunt solicitate explicații din partea autorităților:
- Neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni de către casele de asigurări de sănătate județene, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare.
Vă solicităm să ne comunicați de urgență care este motivul acestor restanțe și al epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanțelor și repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată.
- Diminuarea sumei alocate pentru asistența medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024, raportat la cea alocată pentru anul 2023.
Vă solicităm să prezentați care a fost raționamentul ce a stat la baza diminuarii bugetului pentru asistența medicală primară și cum a fost fundamentată propunerea CNAS.
Solicităm să ni se comunice cel mai târziu până la 15 ianuarie 2024 noile valori de punct în asistența medicală primară, valabile pentru perioada februarie – decembrie 2024.
Prin prezentul demers dorim să vă atragem atenția încă o dată, la faptul că nerezolvarea problemelor mai sus menționate vă face răspunzători de prăbușirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistența medicală primară, cu efect negativ asupra pacienților.
Adresăm acest demers nu numai dumneavoastră, ci și mass-media și opiniei publice, ca un semnal de alarmă față de situația cu care ne confruntăm – se arată în comunicat.
Și sindicaliştii din Sănătate spun că nu mai poate fi evitată greva generală. Aceştia le reamintesc guvernanţilor că i-au avertizat încă de acum doi ani că sistemul va intra în colaps din lipsă de personal şi din cauza salariilor mici.
Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu: În luna noiembrie, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a luat hotărârea de a începe mişcări de protest, mergând până la o grevă generală, preconizată undeva la începutul lunii februarie. În acest moment suntem în procedura de strângere de semnături. Până pe 18 ar trebui să avem un număr suficient de semnături strânse, astfel încât eventuala grevă să nu fie declarată ilegală, iar acest lucru, cu deblocarea posturilor, este încă una dintre revendicările noastre, pe lângă creşteri de venituri pentru toate categoriile profesionale, de la infirmieri, personal TESA, asistente medicale, până la medici.
El a spus că, deși în această săptămână va fi rezolvată problema deblocării posturilor, acest lucru „este insuficient”, deoarece posturile nu vor fi atractive din punct de vedere al salarizării.
Aproape toate spitalele din țară se confruntă cu un deficit de personal medical, unele unităţi funcţionând cu doar jumătate din angajaţii necesari.
Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca a estimat că niciun spital din România nu are organigrama completă şi a menţionat că, într-o astfel de situaţie, apare întrebarea dacă nu cumva cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital, pentru că nu va exista personal medical care să îl trateze.
Managerul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Maria Enescu, a declarat că, în Camera de Gardă, chiar dacă sunt 4 sau 6 medici pe tură, există cel mult 2 asistenţi, iar în ultima perioadă, aproape zilnic, a fost chemată Poliţia din cauza părinţilor care devin recalcitranţi şi cer explicaţii pentru timpul de aşteptare care depășește 4 ore.
Şi la Spitalul „Victor Babeş” sunt 100 de posturi vacante blocate, 90% dintre ele pentru medici, a anunţat managerul unităţii, Simin Florescu. Ea a declarat că activitatea este extrem de dificilă şi că, din cauza lipsei de personal și a epuizării, tot mai mulți se gândesc să-și dea demisia.
România are puţin peste 56.000 de medici, dar ar mai fi nevoie, potrivit sindicatelor din Sănătate, de cel puțin 15.000 de medici și 20.000 de asistenți la nivel național.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com