Numărul donatorilor de sânge ar putea crește, după ce valoarea tichetelor s-a mărit la 280 de lei

Publicat de Adina Sîrbu, 8 ianuarie 2024, 09:37
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța se confruntă, și la început de an, cu o criză de sânge, în special din grupa A.
În minivacanța de Anul Nou, au fost peste 130 de solicitări de componente sanguine pentru pacienții internați în spitalele constănțene. Zilnic, ar fi necesar să doneze, în medie, 50 de persoane, indiferent de grupa sanguină, pentru a putea fi asigurate toate cererile.
CRTS îi așteaptă pe constănțenii cu o bună stare de sănătate să își ajute semenii în suferință și să se prezinte pentru a dona sânge, de luni până vineri, în intervalul 7.30 – 13.30.
În România doar 200.000 de persoane donează sânge, iar numărul acestora a rămas constant în ultimii ani. Se poate dona sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de trei luni.
Problema lipsei de sânge din spitale ar putea fi rezolvată după ce valoarea tichetelor pe care le primesc donatorii a crescut de la mai puțin de 70 de lei, cât era până acum, la 280 de lei, anul acesta.
Românii care donează sânge primesc 7 tichete de masă, a căror valoare a crescut de la 10 la 40 de lei. În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun.
Valoarea tichetelor este acum suficient de mare încât să atragă donatori de profesie – spun medicii de la centrele de transfuzii, dar avertizează că donatorii trebuie să își declare toate bolile și să nu nu ascundă patologii sau tratamente pe care le fac, întrucât bolnavii are nevoie de sânge de calitate.
Cei care doresc să devină donatori de sânge trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
- cetățenie română sau rezidență în România;
- greutatea >/= 50 kg;
- tensiune arterială între 10 și 18 mmHg și pulsul regulat;
- să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
- să nu fie în evidență cu afecțiuni sub tratament, precum diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.;
- persoana donatoare să nu aibă predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.
Surse: CRTS, TVR/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, Primăria Tulcea