INTERVIU | Dr. Irina Dumitru: În plin val de gripă și COVID, cu forme mai grave de boală, este foarte important să ne vaccinăm!
Publicat de Adina Sîrbu, 8 ianuarie 2024, 09:15
Valul de gripă cu care ne confruntăm, în această perioadă, se suprapune cu unul de COVID, atrag atenția specialiștii. La fel ca în cazul gripei, sunt tot mai puțini cei care se vaccinează împotriva virusului SARS – COV2 și astfel pot apărea forme mai grave de boală.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în județul Constanța, în decembrie, au fost peste 300 de cazuri de COVID și doar 14 persoane s-au vaccinat. Medicii infecționiști recomandă atât vaccinarea antigripală, cât și împotriva COVID, mai ales că, în curând, vom avea la dispoziție și varianta actualizată a serului produs de compania Moderna. Mai multe despre formele de COVID, dar și despre importanța imunizării aflăm de la dr. Irina Dumitru, medic primar boli infecțioase și epidemiologie.
În această perioadă sunt din ce în ce mai multe cazuri de gripă, dar și de COVID. Auzim de tot mai mulți pacienți care au făcut forme mai grave ale infecției cu SARS-Cov-2 decât în valurile precedente și mă refer la pacienții fără comorbidități
În primul rând pentru că, probabil, virusul de anul acesta este un virus ceva mai agresiv, simptomatologia este mai zgomotoasă comparativ cu alte valuri. Și mai este ceva. Probabil că imunitatea a scăzut. La început, procentul de vaccinați a fost destul de mare. Ulterior acesta a scăzut și, probabil, imunitatea s-a pierdut. De aceea formele clinice au fost mult mai agresive și la persoanele fără comorbidități.
Este recomandată vaccinarea antigripală? Este recomandată și cea împotriva COVID? Vom avea la dispoziție vaccinul Moderna?
Vom avea și noi, încă nu-l avem în spital, dar îl vom avea în curând și pentru cei interesați îi putem aștepta la vaccinare. Repet, la Spitalul de Boli Infecțioase se poate vaccina. Putem să vaccinăm nu numai pentru COVID, și cu și cu Pfizer, și cu Moderna, avem un număr de telefon la care se poate suna și putem să programăm persoanele respective. Ceea ce este foarte important este că putem să eliberăm și rețete pentru vaccinarea antigripală. Știți că sistemul de administrare anul acesta este diferit, vaccinurile nu mai sunt achiziționate de către medicul de familie, se eliberează rețetă, fie gratuită, fie compensată. Și putem să facem și noi acest lucru. Mai mult decât atât, putem elibera și rețete pentru alte vaccinuri, pentru vaccinarea preumococică, menigococică, pentru papilomavirus. Lucrurile merg bine din punctul ăsta de vedere. Important este ca populația să înțeleagă necesitatea acestei vaccinări.
Pe lângă centrul de vaccinare de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, constănțenii se mai pot imuniza împotriva COVID și la medicii de familie. Lista cabinetelor și numerele de telefon atât ale medicilor de familie, cât și al centrului de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase pot fi găsite pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, www.dspct.ro.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com