INTERVIU | AJOFM Constanța propune aproape 30 de cursuri gratuite de recalificare

Publicat de Adina Sîrbu, 8 ianuarie 2024, 12:43
Un sudor bun poate câștiga în România chiar și 8.000 de lei pe lună, net, iar în Germania, se poate apropia de 3.000 de euro. O cosmeticiană pricepută are, de asemenea, perspectiva unor câștiguri foarte bune, în țară sau în străinătate. Sunt doar două opțiuni pentru cei nemulțumiți de salariul actual și care sunt dispuși să își schimbe meseria.
Specialiștii atrag atenția că mulți dintre noi ar trebui să fim deschiși la o astfel de schimbare majoră în viață, din cauza revoluției pe care o va impune inteligența artificială pe piața muncii. Indiferent de motiv, cei care vor să învețe o meserie nouă, în mod gratuit, au la dispoziție cursurile de formare profesională oferite de agențiile de ocupare a forței de muncă din toată țara. Bogdan Comșa a aflat care este oferta începutului de an, la Constanța, de la Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.
AJOFM Constanța începe anul cu un nou plan de cursuri de calificare profesională. Care este oferta momentului?
Într-adevăr, începutul de an vine cu o propunere de plan de formare profesională care cuprinde nu mai puțin de 29 de posibilități de reconversie profesională, pentru persoanele aflate în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, fie că vorbim de persoane care provin din câmpul muncii și a căror activitate a fost restructurată, fie că sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și care doresc să își găsească un job prin intermediul instituției noastre. Sunt cursuri organizate gratuit pentru, așa cum am spus, pentru toți cei care sunt în evidență la noi, sunt atât pentru cei care sunt absolvenți de studii superioare, cât și pentru cei care au doar studii minime, de 8 clase.
Care sunt meseriile pentru care se organizează aceste sesiuni de pregătire?
Așa cum am spus, sunt 29 de calificări și recalificări. Pentru luna ianuarie ne-am propus să dăm drumul la 6 cursuri de formare profesională, toate în domeniul turismului, pentru a pregăti personal pentru sezonul estival 2024. Cele 6 cursuri sunt de bucătar, cameristă, casier, cofetar, recepționer hotel și lucrător comercial, iar până la sfârșitul anului mai rămân valabile 29 de posibilități de recalificare. Enumăr câteva dintre cursuri: administrator pensiune turistică, agent de securitate, contabil, cosmetician, referent resurse umane, reflexoterapeut, patiser, sudor, manager de proiect și lista continuă.
Am reținut, de exemplu, meseria de sudor, care poate să fie una foarte bine plătită și știm că aceste cursuri sunt organizate după o consultare cu agenții economici, adică țin cont de cerințele de pe piața muncii
Orice plan de formare profesională este întocmit în baza consultării agenților economici de pe raza județului Constanța, a sindicatelor, a patronatelor și, nu în ultimul rând, a persoanelor care ne calcă pragul instituției, fie pentru informații, fie pentru a se înregistra în evidențele noastre.
Și știm că se asigură și instruire practică, nu?
Într-adevăr, acolo unde calificarea presupune atât ore, cât și practică, noi asigurăm și practica printr-o colaborare cu agenții economici, unii dintre ei fiind cei care caută personal în domeniul respectiv.
Așadar, este posibil ca după terminarea cursului…
Chiar în timpul derulării cursului să avem deja angajări în meseria respectivă.
Se oferă o diplomă recunoscută de instituțiile statului?
Da, după terminarea cursului și susținerea examenului, se eliberează o diplomă care este recunoscută atât pe plan național, cât și în Uniunea Europeană, cursurile fiind acreditate atât de Ministerul Muncii, cât și de Ministerul Educației. Trebuie să fac mențiunea că aceste cursuri au o durată cuprinsă între 5 săptămâni și cel mai lung curs este cel de cosmetician, care durează aproximativ 20 de săptămâni.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com