Județul CONSTANȚA: Numărul cazurilor de gripă a crescut de 5 ori
Publicat de Adina Sîrbu, 4 ianuarie 2024, 10:49
Potrivit raportărilor Direcției de Sănătate Publică, în ultima săptămână din decembrie s-au înregistrat 160 de cazuri de gripă, față de 121 în intervalul precedent.
Tot în ultima săptămână din anul care tocmai s-a încheiat, aproape 2.400 de constănțeni au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 450 cu pneumonii.
Dacă în cazul infecțiilor respiratorii și pneumoniillor, valorile sunt similiare cu cele înregistrate în prima parte a lunii decembrie, cele referitoare la gripă au crescut chiar și de cinci ori.
La nivel național, și numărul cazurilor de COVID-19 crește.
În ultima săptămână din decembrie au fost înregistrate 2.115 cazuri noi de COVID, față de 1.872 de cazuri în săptămâna anterioară.
256 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, 25 fiind minori, iar la ATI sunt internaţi 27 de pacienţi, dintre care un copil.
În săptămâna 25 – 31 decembrie, au fost raportate 25 decese, 5 fiind la persoane vaccinate. Toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi. Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, unul la categoria de vârstă 50 – 59 de ani, patru la categoria de vârstă 60 – 69 de ani, opt la categoria de vârstă 70 – 79 de ani şi 11 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că, odată cu epidemia de rujeolă, a început în România și un nou val epidemic de COVID-19.
De altfel, spune el, specialiștii din multe țări au anunțat pentru această iarnă un puternic val sindemic (val epidemic cu multipli agenți patogeni) dominat de gripă, COVID-19, RSV și o nouă pneumonie misterioasă, motiv pentru care OMS, ECDC și CDC recomandă și promovează intens vaccinarea anti-COVID începând cu 6 luni, vaccinarea anti-RSV și antigripală.
În România, însă, abia pe 28 decembrie 2023, medicii de familie au fost informați că pot începe vaccinarea antiCOVID cu vaccinul booster actualizat monovalent XBB de la Moderna, urmând a fi disponibile 1 milion de doze.
Vaccinul booster monovalent actualizat XBB este eficient împotriva tuturor versiunilor Omicron aflate în circulație – mai spune Octavian Jurma, care îndeamnă populația să se vaccineze, din următoarele considerente:
COVID-19 este de 10 ori mai grav decât gripa. Iarna trecută, în valul 7, COVID-19 a ucis 1.033 de români, în timp ce gripa a ucis în aceeași perioadă 97 de persoane, iar în acest sezon viral, proporția pare să se păstreze.
Odată cu o nouă creștere a numărului de cazuri noi săptămânale de COVID-19 (de la 1.792 la 1.872 de cazuri noi în săptămâna 18-24 decembrie și la 2.115 de cazuri în săptămâna 25-31 decembrie), avem confirmarea clară că ne aflăm în fața unui nou val epidemic de COVID-19, care se suprapune peste cel de gripă și cel de rujeolă.
Vaccinarea anti-COVID este, așadar, importantă pentru a evita formele grave de boală, la fel ca în cazul gripei sau al altor boli infecțioase grave. Ideal este să ne vaccinăm atât împotriva COVID-19, cât și împotriva gripei.
Situația în spitale se va înrăutăți semnificativ în primele săptămâni ale anului 2024 și e bine să vă luați măsurile necesare pentru a minimiza riscul de spitalizare în caz de infectare.
Prin urmare, vă rog să vă luați puțin timp și să vă informați medicul de familie că doriți să vă vaccinați împotriva COVID-19 cu vaccinul XBB actualizat și, cu ocazia asta, vă puteți face și vaccinul antigripal, dacă nu l-ați făcut, deoarece se pot face simultan fără probleme.
Este important de menționat că cei care nu s-au vaccinat până acum anti-COVID se pot vaccina cu schema completă direct cu vaccinul actualizat.
Redactor: Cătălina Radu/ Surse: AGERPRES, Octavian Jurma/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com