AUDIO | Vaccinarea antigripală, recomandată în continuare. Sezonul se va prelungi, iar în circulație este un virus gripal agresiv
Publicat de Adina Sîrbu, 4 ianuarie 2024, 13:40
Numărul constănțenilor care s-au vaccinat antigripal este mai mic în comparație cu sezonul trecut.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, până în prezent, s-au imunizat împotriva gripei aproape 56.700 persoane, față de 83.000 câte erau vaccinate în aceeași perioadă a anului trecut.
Membru în Comitetul Național de Vaccinologie, dr. Irina Dumitru, spune că serul poate fi administrat și acum, pentru că sezonul gripal se prelungește până în primăvară, iar în circulație este un virus agresiv:
Categoric, oricând, pentru că gripa va ține. Având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă, probabil că se va prelungi până în martie-aprilie. Nu știu de ce anul acesta a fost o mai mare relaxare în ceea ce privește vaccinarea, doar douăzeci și ceva de procente dintre pacienții vârstnici și cu comorbidități se vaccinează. Este un procent extrem de mic comparativ cu alte țări din Europa. E foarte important să ne vaccinăm, pentru că circulă virusul gripal de tip A și știm că virusul gripal de tip A este un virus agresiv și care poate să dea numeroase complicații.
La nivel național, până la 24 decembrie, s-au înregistrat 5 decese confirmate cu virus gripal, toate cu virus de tip A: unul de subtip H1. unul de subtip H3 şi 3 nesubtipate.
Până la aceeași dată, au fost raportate 1.035.261 de persoane vaccinate antigripal, dintre care 1.012.186 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.
Specialiștii au anunțat, pentru această iarnă, un nou val epidemic de COVID-19, suprapus peste cel de gripă și epidemia de rujeolă, motiv pentru care recomandă intens vaccinarea împotriva acestor agenți patogeni.
În România, pe 28 decembrie 2023, medicii de familie au fost informați că pot începe vaccinarea antiCOVID cu vaccinul booster actualizat monovalent XBB de la Moderna, urmând a fi disponibile 1 milion de doze.
Serul este eficient împotriva tuturor versiunilor Omicron aflate în circulație, duce la evitarea formelor grave de boală și, în plus, imunizarea antiCOVID poate fi făcută, la medicul de familie, simultan cu vaccinarea antigripală.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pixabay.com