Incendiu la Ferma Dacilor: Administratorii, propuși pentru arestare preventivă
Publicat de Adina Sîrbu, 3 ianuarie 2024, 17:40
Audierile în dosarul incendiului de la Ferma Dacilor, în urma căruia 8 oameni au murit, continuă. Patronul de facto al Complexului şi administratorii din acte au fost reţinuti pentru 24 de ore, iar astăzi judecătorii decid dacă dispun arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Cornel Dinicu a ieșit, aseară, în cătușe de la audieri, în timp ce primarul și fostul edil de la Gura Vadului, care nu au verificat dacă pensiunea avea autorizație de funcționare, dar și un angajat de la Direcția de Urbanism, au fost lăsați în libertate.
Oficial, cauza incendiului ar fi suprasolicitarea instalației electrice, iar anchetatorii au extins urmărirea penală in rem cu privire la fapte de fals şi abuz în serviciu.
De asemenea, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de cele trei persoane, un administrator statutar și doi administratori în fapt ai societății comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Potrivit procurorilor, în perioada 2016 – 26.12.2023, cele trei persoane au desfășurat în mod convergent și sistematic demersuri în realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice, prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, desfășurate la sediul social din satul Tohani, județul Prahova.
Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru intrarea în legalitate au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale legii privind calitatea în construcții. În plus, unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor privind apărarea împotriva incendiilor, fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.
Sursa probabilă a incendiului a fost, potrivit anchetatorilor, efectul termic al curentului electric, în condițiile în care societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator non casnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea pompă de apă având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni.
Anchetatorii mai arată că materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza unei incendieri provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate
În comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova se arată că:
- imobilul a fost construit fără autorizație de construcție;
- mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzută cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad);
- imobilul a fost întabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale;
- imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la ISU Prahova;
- imobilul a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum și
- cu o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator.
Surse: AGEPRES, TVR/ Foto: ISU Prahova/ Redactor: Adina Sîrbu