Divergențe între Consiliul Național al Elevilor și Asociațiile de Elevi din țară

Publicat de Adina Sîrbu, 29 decembrie 2023, 13:38
Consiliul Naţional al Elevilor va face o serie de propuneri către Ministerul Educaţiei privind noua formă a Statutului Elevului.
Propunerile vor fi incluse într-un document care va fi elaborat în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru, despre principalele modificări:
Cele mai importante propuneri ar fi: introducerea curriculumului la decizia elevului din oferta şcolii, astfel încât dacă tu vrei să studiezi un anumit opţional, să nu fii obligat să studiezi materia pe care şi-o doresc ceilalţi colegi din clasă. Să se formeze aceste grupe de studiu la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar. Am mai spus şi modul în care ni s-a acordat sprijinul pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale. Aceştia pot beneficia de adaptări curriculare şi de suport educaţional. Mai mult, dacă e să ne referim şi la şcoala din spital, posibilitatea de a accesa orele de curs în sistem online sau hibrid, sau moduri prin care putem cu adevărat să ne asigurăm că elevii chiar au dreptul la educaţie indiferent de toate aceste condiţii.
Consiliul Naţional al Elevilor propune ca noul statut să fie gata la 1 februarie, până atunci urmând să aibă loc dezbateri cu toţi cei implicaţi.
Pe de altă parte, mai multe Asociaţii ale Elevilor din ţară critică unele prevederi ale documentului, care, susțin ele, le-ar pune în pericol existenţa din cauza condiţiilor de reprezentativitate pe care le consideră greu de îndeplinit.
Redăm în acest sens comunicatul Asociației Elevilor din Constanța, intitulat „CNE obligă elevii să depindă de Ministerul Educației!”:
Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) trag un semnal de alarmă cu privire la propunerile inaplicabile și periculoase înaintate de Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru noul Statut al Elevului.
Joi, 28 decembrie, CNE a publicat un document cu propuneri pentru conținutul noului Statut al Elevului. Deși acesta este intitulat “PROPUNERI”, documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanțe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii și intențiile acestui document.
Această formă a statutului este un potențial pericol de dizolvare pentru toate asociațiile de elevi din țară, deoarece la secțiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiții pentru existența asociațiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizație nonguvernamentală. Articolele problematice prevăd ca și condiții de reprezentativitate a unei asociații, să aibă filiale în cel puțin 50%+1 din liceele din județ, condiție absurdă pentru o organizație în care elevii nu sunt obligați să se înscrie, și să aibă cel puțin 5 membri în fiecare liceu din județ.
Practic, vor ca asociațiile de elevi să funcționeze și să fie reglementate ca CNE, lucru imposibil prin caracterul opțional al înscrierii într-o asociație și prin faptul că noi operăm cu un singur Birou de Conducere (BC) la nivel județean, nu cu un sistem progresiv de tip „Matryoshka”, cu Birouri Executive pe nivel școlar, județean și național.
Prin aceste măsuri, se va fura independența și libertatea elevilor, dizolvând asociațiile independente reprezentative, lăsând doar opțiunea de a adera la CNE, organ dependent, creat și influențat de Ministerul Educației.
Ne opunem vehement acestei încercări a Consiliului Național al Elevilor și a fondatorului său de a prelua controlul absolut asupra deciziilor din sistemul educațional și nu vom lăsa aceste propuneri să fie aplicate în noul Statut!
Surse: RADOR, AEC/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, unsplash.com