Raed Arafat cere modificarea legislaţiei după incendiul de la Ferma Dacilor
Publicat de Adina Sîrbu, 28 decembrie 2023, 15:08
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a solicitat joi, după o întâlnire cu şefi din MAI pe tema tragediei de la Ferma Dacilor, „o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă”, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.
Raed Arafat a convocat joi o şedinţă de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu participarea la sediul MAI a inspectorului general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, colonel Constantin Florea, a şefului Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, general de brigadă Marius Dogeanu şi a şefului Direcţiei Suport Decizional, colonel Ionuţ Amzu, iar la nivel judeţean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului şef şi a şefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene/Bucureşti-Ilfov.
Conform unui comunicat al DSU, şedinţa a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecţie la Ferma Dacilor din localitatea Tohani, ocazie cu care Arafat a cerut ca personalul care efectuează activităţi de control să manifeste toleranţă zero şi exigenţă în aplicarea sancţiunilor contravenţionale faţă de abaterile care pun viaţa oamenilor în pericol.
Totodată, şeful IGSU, Dan Paul Iamandi, a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu la toate categoriile de agenţi economici, dar şi verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfăşura activităţi unde se preconizează un aflux mare de persoane.
Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de construire şi funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu, dar avea o autorizaţie de clasificare de la Ministerul Turismului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Ana Covaşniuc, a declarat că turiştii pot verifica dacă pensiunile au autorizaţie de securitate la incendiu pe site-ul ISU.
Toate unităţile de cazare trebuie să deţină autorizaţie de securitate la incendiu, iar cele care nu o au sunt obligate să o obţină cât mai curând posibil. În plus, turiştii care merg în vacanţă şi vor să stea la un hotel sau pensiune au la dispoziţie informaţii clare privind statutul acestora, după cum a precizat Ana Covaşniuc:
Lista autorizaţiilor de securitate la incendiu emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov este afişată pe site-ul oficial al instituţiei, la secţiunea „Prevenire – Avizare-autorizare”. Putem verifica foarte uşor în acea listă. De asemenea, agenţii economici din categoria turism care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia să afişeze mesajul la intrarea în unitate, că această unitate funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, acesta fiind valabil până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Aceasta trebuie obţinută în cel mai scurt timp.
Ana Covaşniuc a mai spus că, la cazare, ar fi util să alocăm câteva minute pentru a ne asigura că avem acces la căi de evacuare şi că există mijoacele de primă intervenţie în caz de incendiu, adică stingătoare.
Surse: AGERPRES, RADOR/ Redactor: Adina Sîrbu