Au fost finalizate lucrările de înnisipare a plajei Eforie, unde s-a derulat un proiect unic de salvare a două specii de scoici
Publicat de Adina Sîrbu, 28 decembrie 2023, 17:57
Administrația Națională Apele Române și Administrația Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au finalizat cu succes lucrările de înnisipare în Zona Eforie, în cadrul proiectului „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”.
Astfel, a fost finalizată înnisiparea Lotului 5 – Zona Eforie, o zonă esențială pentru reducerea eroziunii costiere pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu localitatea Tuzla.
Lucrările au presupus completarea celor șapte celule de plajă pe o lungime de aproximativ 5 km, construirea a 7 diguri pe o lungime totală de aproximativ 3 km, utilizând peste 635.000 de tone de piatră, iar în prezent lucrările de mediu se apropie de finalizare, fiind concentrate pe revigorarea ecosistemului marin, dezvoltarea unor specii pierdute în timp din ecosistem, protejarea biodiversității marine și a zonei litorale și dezvoltarea durabilă a întregului litoral românesc.
În luna noiembrie, Marius Stamat, reprezentantul companiei olandeze Van Oord, care are în derulare contracte de lucrări pe 7 loturi de plaje, promitea, de altfel, că lotul 5 Eforie va fi gata până la finalul anului, când va fi înnisipată și ultima celulă de plajă, în zona cordonului litoral care separă cele două Eforii, între Lacul Techirghiol și mare, și pentru care acordul de mediu a venit cu întârziere. Aici s-a derulat un proiect unic de salvare și relocare a două specii de scoici bivalve protejate.
Pe 13 decembrie, ABADL a anunțat și finalizarea înnisiparea plajei din Agigea, luând în considerare caracteristicile specifice ale zonei, precum falezele înalte și abrupte, și acțiunile valurilor în condiții de furtună.
În plus, lucrările de protecție costieră pentru LOTUL 4 – AGIGEA au progresat foarte bine, până în decembrie, cele 4 diguri fiind realizate în proporții cuprinse între 17 și 70%.
După finalizarea lucrărilor, zona Agigea va avea o apărare de mal de aproximativ 1.200 de m și o plajă nou creată.
Toate aceste inițiative sunt cruciale pentru dezvoltarea durabilă a întregului litoral românesc, având în vedere schimbările climatice și nevoile de protecție la eroziune pe termen lung. Proiectul are ca scop tocmai prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului românesc, fiecare zonă implicată beneficiind de amenajări costiere, inclusiv diguri și lucrări de înnisipare, și oferind o soluție adaptată pe o durată de viață de 50 de ani.
Întregul proiect de reducere a eroziunii costiere are o valoare totală de peste 3.8 milioane de lei, dintre care 2.7 reprezintă finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.
Sursă și foto: ABADL/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ABADL