Aproape 24.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie în cele patru zile libere ale minivacanței de Revelion
Publicat de Adina Sîrbu, 28 decembrie 2023, 16:34
Peste 23.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona, zilnic, în perioada Revelionului, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale, pentru fluidizarea traficului pe cele mai solicitate artere rutiere, dar şi în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru asigurarea unei intervenţii eficiente în situaţii de urgenţă – a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Începând de vineri, Poliţia Rutieră va lua măsuri suplimentare pentru a asigura fluidizarea traficului şi evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade. Vor acţiona în stradă zilnic, în medie, 1.500 de poliţişti rutieri, cu aproximativ 360 de aparate radar. Poliţiştii vor organiza, la nivel naţional, acţiuni pentru depistarea şoferilor care reprezintă un pericol major pe drumurile publice pentru că se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise, a completat purtătorul de cuvânt al MAI.
De asemenea, la nivel naţional, în fiecare zi, aproximativ 5.000 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul cetăţenilor în cazul producerii unor incendii sau al altor situaţii de urgenţă ori pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
Poliţia de Frontieră a dispus măsuri pentru întărirea dispozitivului responsabil de activităţile de supraveghere şi control la frontieră, precum şi pentru fluidizarea tranzitului de persoane şi vehicule în punctele de trecere. În funcţie de valorile de trafic, unde va fi posibil se vor suplimenta arterele de control pe sensul mai aglomerat sau se vor folosi echipamente mobile de control, a precizat Dajbog.
Pentru protecţia cetăţenilor, poliţiştii de la unităţile de Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase, împreună cu poliţiştii de la celelalte structuri, au intensificat acţiunile de prevenire şi combatere a comerţului ilegal cu materiale pirotehnice.
Totodată, autoritățile anunță că au confiscat peste 100 de tone de articole pirotehnice, au deschis peste 500 de dosare penale și au aplicat sancțiuni de aproape o jumătate de milion de lei.
Monica Dajbog a făcut un nou apel, în special către părinți, pentru a nu le cumpăra copiilor petarde:
Având în vedere că în această perioadă și în special în noaptea de Revelion foarte mulți cetățeni folosesc articole pirotehnice, atragem din nou atenția că acestea pot fi extrem de periculoase. Dacă nu sunt utilizate corespunzător, cu utilizarea tuturor măsurilor de protecție a oamenilor, a animalelor, a mediului și a bunurilor, materialele pirotehnice pot provoca rănirea gravă a persoanelor care le folosesc sau a celor din jur, pot provoca incendii sau chiar tragedii. Cele cumpărate de la agenți economici neautorizați sau de la diferite persoane de pe stradă prezintă riscuri foarte mari. Nu vă puneți în pericol pentru câteva clipe de divertisment. Rugăm părinții să se asigure că astfel de articole nu sunt folosite de copii. Consecințele pot fi extrem de grave.
Sursă: MAI/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: captură