Cum alegem vinul în funcţie de felul de mâncare? Ce ne recomandă specialiştii în domeniu

Publicat de Doina Sirbu, 23 decembrie 2023, 12:41
În zilele de sărbătoare …și nu numai, vinul nu lipsește de pe mesele românilor, fiind un partener care însoțește bucatele servite. Părerea specialiștilor este că, indiferent dacă este sec, demisec sau dulce, vinul trebuie servit cu măsură pentru a ne putea bucura cu adevărat de atmosfera creată și pentru a fi în formă… și a doua zi.
Despre felurile de vinuri și preparatele alături de care stau cel mai bine pe mesele românilor, a vorbit somelierul Mihai Checheriță.
Ne așteaptă câteva zile de sărbătoare, de petreceri și un vechi dicton latin spune că “adevărul este în vin”, dar dacă vrem să aflăm mai multe, mai mult adevăr, dacă se poate spune așa, bem mai mult?
Ţinând cont de calitățile, ca să zic așa, pe care le poate aduce vinul în experiență numită viață, este de preferat întotdeauna să avem cantități moderate și să ne bucurăm cu adevărat de băutura și de oamenii pe care îi avem în jurul nostru și în felul acesta putem să fim într-o stare de bucurie constantă și să nu depășim acea limită care poate să se întoarcă împotriva noastră.
Cum asortăm vinurile la preparatele specifice acestor zile?
Vinul alb este întotdeauna recomandat la preparatele din carne albă sau tot ce ține de partea aceasta de antreuri. În ceea ce privește rose-ul este o alegere foarte bună dacă vrem să mergem pe scoici sau fructe de mare. Și desigur, vinurile roșii sunt întotdeauna o alegere potrivită dacă avem o carne mai grasă sau poate de ce nu, piept de rață.
Ce este un vin sec, demisec, demidulce?
Vinul sec se încadrează dacă are între 0,5 și 4 grame de zahăr/litru și întotdeauna degustătorii vor alege vinul sec, pentru că acolo se vede măiestria oenologului, pentru că de cele mai multe ori zahărul poate să ascundă anumite defecte din vin. După care vinurile demiseci sunt între 4 și 12g/litru și desigur, demidulce între 12 și 50g/litru, iar tot ce ține de 50g/litru intră la categoria vinurilor dulci, de desert.
Punem apă minerală vin?
Dacă ne uităm prima oară când a apărut acest obicei, s-a întâmplat în secolul XIV, când în acea perioadă în Europa Centrală, vinul era de o calitate îndoielnică și pentru a putea fi băut se folosea o apă șprițantă, în felul acesta să poată fi băut acel amestec pe care îl aveau în pahar. Între timp lucrurile s-au schimbat, vinurile sunt de o calitate din ce în ce mai bună și atunci recomandarea mea ar fi ca întotdeauna apa să fie servită separat și dacă vrem să nu avem provocări sau probleme a doua zi, pentru fiecare pahar de vin, bem două pahare de apă și în felul acesta scăpăm de orice problemă de a doua zi.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com