TEMA ZILEI: Invitaţii Lilianei Fustanela, profesorul Mihai Gheorghe şi colonelul în rezervă Remus Macovei vorbesc despre evenimentele din decembrie 1989
Publicat de Doina Sirbu, 22 decembrie 2023, 10:31
La Tema Zilei, Liliana Fustanela încearcă să afle astăzi, răspunsul la întrebarea: Cine a manipulat masele și de ce, în Decembrie 1989 și cum a fost la Constanța? Mihai Gheorghe, jurist, profesor dr. asociat la Universitatea București, explică de ce crede că a fost Revoluție.
Pe de altă parte, colonelul în rezervă Remus Macovei, la acea vreme comandant de batalion în Topraisar susține cu toată convingerea că a fost lovitură de stat.
În decembrie 89, făceam pași importanți pentru democrație și libertate. Anii trec, dar întrebarea rămâne. A fost revoluție sau lovitură de stat? Revoluție, susține profesorul Mihai Gheorghe, acum în vârstă de 74 de ani.
Eu participam direct la acele evenimente. Consider că a fost o revoluție. Consider că dacă se limita la București și la Timișoara, s-ar putea să fi avut toate aceste evenimente un deznodământ nu prea fericit. La Constanța era tot ce înseamnă marina militară și legătura cu exteriorul și, la fel, în fiecare oraș s-a întâmplat ceva. S-a făcut ca momentele întâmplate la Timișoara şi la București să se rostogolească la fel ca un bulgăre de zăpadă, din ce în ce mai mult, până când n-a mai putut fi oprit. Eu așa cred că dacă cumva se rezuma la Timișoara și București, după o fugă poate reușită și neoprire la Târgoviște a conducătorului, se puteau întâmpla lucruri rele, o revenire la ceea ce a fost.
Cine a tras noi?, este o altă întrebare care ne-a măcinat de-a lungul vremii. De aceea, colonelul în rezervă Remus Macovei susține că a fost lovitură de stat.
Am fost marcat de faptul că mă pregătisem să lupt cu americanii, cu rușii, cu ungurii, cu oricine, și comandantul meu suprem m-a trimis să împușc români și în situația aceasta au fost foarte mulți militari. La Timișoara, la Arad, la Cluj, la Târgu-Mureș, la Sibiu, la Brașov, la București, s-a strigat din greu “Nu trageți, fraților” și abia în 19 decembrie, la Timișoara a apărut și lozinca aceasta cu “Armata e cu noi”, care s-a generalizat după 22. Eu am studiat, am vrut să aflu de ce noi, militarii, am fost puși în această situație. Am studiat foarte mult, am și publicat trei cărți despre aceste evenimente. N-a fost nicio revoluție, a fost o lovitură de stat organizată de cei din afara României, servicii secrete în mod deosebit. Se urmăreau două lucruri – primul obiectiv desprinderea Transilvaniei de România și al doilea obiectiv era îndepărtarea de la putere a lui Ceauşescu.
Emisiunea „Tema Zilei” va fi difuzată la Radio Constanţa, după ştirile orei 14.00.
Redactor online: Doina Sîrbu