Proiect unic de relocare și salvare a două specii de scoici-bivalve, protejate la Marea Neagră

Publicat de Doina Sirbu, 22 decembrie 2023, 09:44
Cordonul litoral care desparte Lacul Techirghiol de mare, dintre Eforie Sud și Nord a fost lărgit, plaja înnisipată de compania olandeză Van Oord şi măsoară acum peste 100 m. Astfel, s-a eliminat pericolul de a se surpa drumul și cu această ocazie a fost implementat un proiect unic de relocare și salvare a două specii de scoici-bivalve, protejate la Marea Neagră.
La acest proiect și-au adus aportul specialiști în mai multe domenii: biologie, de la două universități din Italia și două din România, construcții hidrotehnice și ingineria mediului.
Interviu, în exclusivitate, cu directorul general al Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON SRL, Traian Petrescu.
Înnisiparea în zona de sud a litoralului românesc, a pus o serie de probleme constructorului olandez. Una dintre ele a fost salvarea a două specii protejate de scoici, care riscau să se piardă atunci când se aducea nisipul din larg. Soluția pentru salvare a fost relocarea temporară a acestora și repoziționarea ulterioară pe fostul amplasament.
Proiectul pentru salvarea celor două specii protejate pe litoralul românesc a început în urmă cu 2 ani, când constructorul și probabil cu aprobarea ABADL, a solicitat Agenției de Mediu să aprobe relocarea temporară a celor două specii care sunt protejate. Cea mai mare problemă a fost legată de faptul că la furtuni de o anumită putere și un grad de timp mare putea să rupă cordonul litoral, un dezastru ecologic.
O companie olandeză a fost interesată de salvarea acestor scoici sau specii protejate la Marea Neagră, dar s-a întârziat din cauza neînțelegerii autorităților.
Da, autoritățile au fost lămurite greu cum se face mutarea acestor scoici. Ele dacă se mută, pot să trăiască şi după aceea, la mutarea definitivă, după ce se face înnisiparea, avem garanţia că ele vor fi salvate.
Interviul complet îl puteţi asculta aici:
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău