TULCEA: Proiect european pentru prevenirea criminalităţii transfrontaliere în zona România-Ucraina
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 decembrie 2023, 13:55
Aproape 400 de poliţişti din judeţul Tulcea, România, şi oraşul Izmail, Ucraina, s-au instruit în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate, iar mai multe sedii ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) din zona de frontieră au fost reabilitate în ultimii aproape trei ani printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană.
Proiectul ‘Prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate şi cooperarea poliţienească prin centre transfrontaliere la frontiera România-Ucraina’ a fost finanţat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, a început în anul 2021 şi a avut ca lider de proiect Primăria municipiului Tulcea.
‘Obiectivul proiectului a fost îndeplinit. Din punctul nostru de vedere, s-a creat o legătură între poliţiştii români şi cei ucraineni, nu neapărat oficial, dar ne cunoaştem, comunicăm când sunt probleme, iar noi am profitat de lucrul acesta. Sunt români care săvârşesc fapte în Ucraina, primim mesaje de la colegii noştri, aflăm de unde sunt când îi identifică şi noi îi monitorizăm pe raza României’, a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă care a închis proiectul, inspectorul şef al IPJ Tulcea, Daniel Grădinaru.
La rândul său, coordonatorul de proiect din cadrul Departamentului principal al Poliţiei Naţionale Odesa, Igor Krivoosheenko, a prezentat rezultatele proiectului pe partea ucraineană şi şi-a exprimat speranţa ca în exerciţiul financiar european curent proiectul încheiat să fie urmat de noi iniţiative româno-ucrainene.
‘În mare parte, activităţile s-au realizat în Izmail, unde colegii noştri au fost instruiţi şi au primit şi echipamente noi. În cadrul acestui proiect, am achiziţionat trei autoturisme care îndeplinesc deja misiuni, un laborator criminalistic mobil care este dotat cu echipamente suplimentare, inclusiv o dronă care ne permite să avem o imagine mai amplă a zonei de frontieră’, a afirmat coordonatorul de proiect din cadrul Departamentului principal al Poliţiei Naţionale Odesa, Igor Krivoosheenko.
Cursurile de instruire şi seminariile celor 360 de poliţişti români şi ucraineni nu s-au putut desfăşura în format fizic, din cauza războiului din Ucraina, aceasta fiind principala provocare din ultimele 32 de luni, în opinia managerului de proiect, Paula Zibileanu, care a susţinut necesitatea continuării iniţiativei în actualul exerciţiu financiar.
‘În cadrul proiectului au fost dezvoltate un protocol de colaborare şi o strategie comună de cooperare, documente strategice asumate. Partenerii din România şi Ucraina au obiective clare pe care trebuie să le îndeplinească. Ne dorim să continue această colaborare’, a menţionat Paula Zibileanu.
Potrivit sursei citate, prin acest proiect la Tulcea s-a realizat un sediu nou pentru Poliţia Locală, s-a modernizat sediul IPJ şi s-au reabilitat sediile din Isaccea, Luncaviţa şi IC Brătianu ale IPJ, iar la Izmail s-a modernizat un sediu al structurii poliţieneşti.
Bugetul total al proiectului a fost de circa 1,7 milioane de euro, iar partenerii Primăriei municipiului Tulcea în derularea proiectului au fost IPJ Tulcea, Comitetul executiv al Consiliului local Izmail, Ucraina, şi Departamentul principal al Poliţiei Naţionale Odesa, Ucraina, potrivit sursei citate.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu