Ghidul de dezvoltare personală „Atitudinea Conteaza – Calatoria unei femei spre autodescoperire” a fost lansat în această săptămână

Publicat de Doina Sirbu, 15 decembrie 2023, 15:49 / actualizat: 15 decembrie 2023, 20:10
„Atitudinea Conteaza – Calatoria unei femei spre autodescoperire” este ghidul de dezvoltare personală lansat saptamana aceasta, semnat Oana Yucel, coach, trainer, public speaker, autor.
A fost un eveniment animat de gesturi și cuvinte de apreciere, zâmbete, îmbrățișări și câte o lacrimă în colțul ochilor. Este un ghid cu exerciții de lucrat de fiecare femeie și de pus în practică. Un proces în dezvoltare care nu încetează niciodată, spune Oana Yucel în interviul realizat de Liliana Moldoveanu.
Lansarea ghidului vine după o muncă de doi ani de zile!
M-am apucat în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2021, să scriu ghidul. Am avut o pauză, o lipsă de inspirație pe parcurs, însă am găsit motivaţie şi mi-am suflecat mânecile anul acesta când am zis că trebuie neapărat să-l termin, pentru că este un ghid practic cu exerciţii. Eu spun că teoria o ştim toţi, practica ne omoară, așa că focusul este ca fiecare femeie să lucreze exercițiile din ghid cu pixul, creionul, stiloul, ce preferă în mână, pentru a avea momente de reflecție, momente de conștientizare în zona de identificare a valorilor, de a şti care sunt credinţele limitative, cum să stabilească obiectivele, care este stilul comportamental sau de comunicare, cine este în esență, care este atitudinea ei și multe, multe altele.
În literatura de specialitate, când spui dezvoltare personală există atâtea titluri. Cu aceste argumente vine în plus cartea ta?
Eu cred că vine prin partea asta de exerciții practice, pentru că uneori citim multe cărți de dezvoltare personală. Sunt multe acolo, povești, idei care, categoric ajută. Informația aceea, legată de diferite topicuri cu diferite informații este utilă, însă eu cred că e nevoie de un pas de la teorie la practică, la acțiune. Și aceasta se face de obicei prin exerciții.
Devenim devoratori de cărți de dezvoltare personală fără să ne dăm seama. Devenim dependenți de aceste cărți, dar nu reușim să punem în practică măcar o idee, măcar primii pași să-i facem. Eu cred că Oana Yucel a trecut prin aceste faze, prin toate aceste etape și acum chiar predă lecțiile acestea.
Este experiența mea cumulată și personală și profesională din ultimii 4 spre 5 ani, în care am luat din ceea ce mi s-a întâmplat mie cu provocările, în zona de oboseală cronică, dar și cu ceea ce am văzut în sala de training legat de participanții mei, în online sau offline, exerciții care au avut impact major pentru ei și pentru ele, în special, și care au transformat acele cunoștințe în acțiune, în practică. Spre exemplu, ce le-a adus frecvent plus-valoare este în zona de identificare a valorilor, care consider că e piatră de temelie în zona de dezvoltare personală. Până să începem să vorbim despre time management, poate, sau leaderi sau multe alte lucruri, hai să vedem cine suntem noi în esență, care sunt valorile noastre, care e misiunea și viziunea noastră personală. Uneori poate am știut care sunt, ne-am abătut de la drumul principal, hai să ne reamintim de ele și să o luăm de la capăt.
Se vorbește mult și de o tristeţe specifică trecerii prin Crăciun, prin Anul Nou. Ai putea să ne recomanzi un exercițiu?
Primul exercițiu, care este în primul capitol în care eu împărtășesc din discursul TEDx pe care l-am și avut acum câțiva ani – Provocările cu oboseala cronică, este o întrebare care pentru mine a avut impact. Ce te face fericită? Şi care, din ce am observat din practica personală și profesională, aș zice că 8 din 10 persoane din România, cele pe care le-am intervievat poate când eram în zona de HR, dar nu numai și în sala de training, se simt blocate când aud această întrebare. Este o întrebare foarte simplă, foarte banală, dar oamenii se gândesc cum, adică ce mă face fericită? E o întrebare capcană? La ce să mă aștept aici? Poate că exact perioada asta de trecere între ani este momentul cel mai potrivit să ne alocăm timp noi cu noi, să facem în tihnă o analiză, o introspecție, să vedem și ce ne face fericite și cine suntem în esență la momentul actual și care sunt valorile noastre și care sunt credințele noastre limitative. Să înțelegem că harta nu este teritoriu, că avem perspective diferite și este normal pentru că avem cunoștințe și experiențe diferite, să înțelegem cum să ne stabilim obiectivele pentru anul următor și să facem acel prim pas, acea prima acțiune în realizarea lucrurilor care ne fac pe noi fericite. Așa că da, cred că este un ghid tocmai potrivit în această perioadă din an, dar nu doar acum, pentru că dezvoltarea personală este continuă.
Cine ești în esență, Oana Yucel?
Astăzi sunt “work în progress”. Nu că folosesc eu prea des cuvinte în limba engleză, dar chiar sună mai bine “work in progress” decât “în lucru”. Sunt un om care se dezvoltă permanent, care crește permanent, care primește și adaugă valoare oamenilor din viața ei și sunt și un om unic, cu un potențial nelimitat. Sunt și un ambasador al atitudinii. Sunt multe etape prin care trec și multe straturi pe care le adaug esenței mele, să zic așa, dar astăzi sunt doar “work în progress”.
Redactor: Liliana Moldoveanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Liliana Moldoveanu