Liviu Popa, directorul societății Termoficare Constanța: “Așteptăm să venim cu un preț pentru consumatorii noștri sub costul dat de centralele proprii de apartament”
Publicat de Doina Sirbu, 13 decembrie 2023, 08:03
Specialiștii în energie au ajuns la o concluzie majoritară: în viitorul apropiat, orașele se vor încălzi cu ajutorul sistemelor centralizate, pe măsură ce actualele centrale de apartament vor ieși din uz.
Cel puțin pe constănțeni, vestea nu ar trebui să îi sperie, spun șefii societății Termoficare Constanța, pentru că, după terminarea lucrărilor de modernizare, cei racordați la sistemul centralizat ar urma să plătească mai puțin decât vecinii lor cu centrale de apartament.
“Așteptăm să venim cu un preț pentru consumatorii noștri sub costul dat de centralele proprii de apartament”, este declarația îndrăzneață făcută ieri, de Liviu Popa, directorul societății Termoficare Constanța, la conferința care a marcat încheierea primei etape de înlocuire a conductelor de transport al agentului termic primar, în total aproximativ 43km. Cuplate cu noul CET, care ar urma să fie gata în 2026, serviciile în sistem centralizat ar urma să fie la fel de bune ca cele de care se bucură constănțenii care au centrale proprii, iar costurile ar trebui să fie chiar mai mici. Directorul Termoficare Constanța spune că până acum, rezultatele intermediare sunt foarte bune și-l îndreptățesc să țintească obiectivul amintit.
S-a reușit cu acest proiect să se înlocuiască rețeaua de transport în principalele tronsoane cele mai mari. Odată cu montarea acestor conducte preizolate, cele mai moderne conducte utilizate pe plan mondial în sistemele de termoficare sunt și la Constanța. Se reduce pierderea, conform studiului de fezabilitate, cu peste 90%, pierderea prin radiație, iar din practica de până acum a noastră, am constatat că diferența dintre temperatura agentului termic care pleacă de la CET și ajunge la punctele termice care sunt pe rețeaua reabilitată, aferente acestei etape, este de circa 3°C. Este ceva ce nu sperau nici proiectanții la întocmirea proiectului.
Reducerea pierderilor în sistem va permite și o scădere a costurilor, implicit a prețului gigacaloriei, astfel încât apa caldă și căldura în sistem centralizat să fie la Constanța cea mai ieftină variantă, a adăugat directorul societății Termoficare Constanța.
Atât pentru municipalitate, cât și pentru consumatori și beneficiarii sistemului de termoficare, scăderea costurilor implică scăderea prețului local al energiei și de aici, cu toate avantajele. Așteptăm să venim cu un preț pentru consumatorii noștri sub costul dat de centralele proprii de apartament.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pixabay.com