Proiectul de buget pe 2024, în discuția liderilor coaliției de guvernare
Publicat de Adina Sîrbu, 10 decembrie 2023, 09:19
Proiectul de buget pentru anul viitor este în atenţia coaliţiei de guvernare, care se reunește, duminică, pentru a analiza alocările bugetare pentru 2024, astfel încât documentul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare în şedinţa Executivului și transmis ulterior Parlamentului pentru adoptare.
Premierul Marcel Ciolacu spunea că, în proiectul de buget pe 2024, investiţiile reprezintă fundamentul viziunii de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie, dar a atras atenţia că sunt necesare criterii de performanţă în acest domeniu:
Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa. Nu ne putem aştepta că doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Aşadar, trebuie introduse criterii de performanţă în funcţie de care salariile vor creşte.
Criterii de performanţă trebuie să existe şi în domeniul sanitar, a precizat şeful Executivului, care aşteaptă de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un sistem clar şi eficient de raportare a costurilor.
Înainte de aceste discuţii, premierul va avea o întâlnire şi cu ministrul Finanţelor pe tema așa-numitei ”ordonanță trenulețul”, privind unele prevederi fiscal-bugetare pentru anul viitor.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a atras atenția că este nevoie de prudenţă în privinţa majorărilor salariale cu 5% în sectorul public:
Cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de faţă în sectorul public şi de aceea trebuie să avem prudenţă pentru cheltuielile cu salariile, fiindcă sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună şi creează presiunile de rigoare pe buget. Sumele vor fi cuprinse în buget. Aşa se elaborează bugetul, potrivit actelor normative în vigoare, şi avem obligaţia legală ca să prevedem aceste categorii de cheltuieli în bugetul public.
În privinţa pilonului 2 de pensii, Marcel Boloş a precizat că, potrivit legii, contribuţia va fi de 4,75%, iar accizele se vor actualiza cu preţul de consum de la 1 ianuarie.
Proiectul de buget ar putea fi aprobat în şedinţa Executivului de săptămâna viitoare şi transmis Parlamentului pentru dezbateri, termenul avansat pentru adoptare fiind 22 decembrie.
Sursă: RRA