83 de milioane de lei pentru lucrările de apărare împotriva inundaţiilor în localitatea Babadag
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 decembrie 2023, 14:26
Administraţia Bazinală de Apă – Dobrogea Litoral (ABADL) din Constanţa a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, începerea lucrărilor în cadrul proiectului ‘Apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Babadag’, însă deocamdată acestea sunt stopate, din cauza condiţiilor meteorologice.
Proiectul a fost dorit de administraţia oraşului tulcean Babadag încă de la începutul anilor 1990, dar contractul de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a fost semnat în luna mai a anului 2021 pentru proiectare şi execuţie, conform unui comunicat de presă al ABADL.
‘Acest proiect a început în 1992, prin 1996 s-a încercat din nou, apoi în 2002. În 2014-2015, a fost o inundaţie foarte mare care a produs foarte mari pagube materiale, împreună cu directorul ABADL am reluat demersurile pentru realizarea acestui proiect, dar în 2018 s-a blocat. În 2020, l-am reluat şi l-am împărţit în două etape. Prima etapă s-a finalizat cu realizarea celor cinci poduri peste drumul naţional’, a declarat primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, în cadrul conferinţei de presă.
Responsabilul tehnic al proiectului din cadrul ABADL, Titel Gagiu, a precizat că în 2014 asistenţa tehnică pentru realizarea proiectului din Babadag a fost finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi că lucrările propriu zise în cadrul proiectului au început luna trecută, finanţarea obţinută prin POIM asigurând proiectul tehnic şi execuţia lucrărilor.
‘Proiectul tehnic a durat şase, şapte luni, cu toate acordurile şi avizele. După obţinerea autorizaţiei de construire, s-a început lucrarea. Practic, săpăturile reale în teren au început pe 1 noiembrie 2023 şi sperăm să le terminăm la 1 noiembrie 2024. Aproximativ un kilometru de curs de apă a ajuns la cota finală de terasamente. La anul, după ce condiţiile meteo ne vor permite, se vor ataca toate obiectivele’, a precizat responsabilul tehnic al proiectului, Titel Gagiu.
În timpul conferinţei de presă, directorul general al ABADL, Hristu Uzun, a apreciat că este ”un succes” obţinerea finanţării pentru acest proiect.
‘La nivel de Apele Române, vreau să vă spun că este un proiect promovat în premieră pe ţară. Şi ceilalţi colegi din ţară s-au luptat, dar nu au reuşit’, a menţionat directorul general al ABADL, Hristu Uzun.
În context, unii locuitori din oraşul Babadag şi-au exprimat temerea că în timpul lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor nu vor mai avea acces din curte la şosea, însă autorităţile au susţinut că sunt soluţii tehnice pentru a evita aceste posibile probleme.
‘Proiectul e foarte bun, pentru că nu se ştie. Dacă vine iar un potop, mai ales acolo, la pădure, când apele se scurg vin direct în Tabana şi e inundaţie. E foarte bine că-l fac’, a declarat Mariana Greciuşcă, din oraşul Babadag.
Una din problemele pentru care se caută soluţii în momentul de faţă constă în exproprierea unor persoane pentru realizarea lucrărilor de consolidare a malurilor pârâului Tabana.
‘În hotărârea de Guvern 698/2018 sunt cuprinse 150 de imobile. S-au emis 71 de hotărâri, iar acum mai sunt 66 emise cu condiţia ca acei care sunt afectaţi să aducă dovada dreptului de proprietate pe terenul respectiv pentru a se emite hotărârea definitivă şi cu recipisa. Comisia care lucrează mai are 13 imobile a căror situaţie este mai complicată, din cauză că nu sunt făcute succesiunile. Apoi sunt probleme cu cadastrarea şi intabularea terenurilor’, a menţionat Titel Gagiu.
Prima etapă a proiectului de apărare împotriva inundaţiilor a oraşului Babadag a fost realizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a constat în realizarea a cinci poduri pentru râul Tabana, a avut un buget total de peste 11 milioane de lei şi a fost finanţat prin POIM.
A doua etapă a proiectului are un buget de 82.552.635,40 de lei din care cofinanţarea nerambursabilă a Uniunii Europene este în valoare de 57.690.166,43 lei, iar restul contribuţia statului român.
Sursa – Agerpres