Pictorița și poeta Iulia Mihalcea, despre „antreprenoriatul cultural” și bucuria de a organiza evenimente în Dobrogea natală

Publicat de Adina Sîrbu, 6 decembrie 2023, 17:55
Cunoscută pentru evenimente precum expoziția itinerantă „Viața într-o valiză”, lansări de volume de poezii ori proiectul „Centaur”, Iulia Mihalcea, pictoriță, scriitoare și antreprenor cultural, a vorbit, astăzi, în emisiunea „Tema zilei”, la Radio Constanța, despre „antreprenoriatul cultural”. Noțiunea desemnează inițiative foarte diverse de promovare a valorilor culturale, de cele mai multe ori prin evenimente și produse artistice originale și curajoase. Astfel de inițiative, aflate la confluența artelor, provoacă publicul la mai multă deschidere și participare și, în același timp, oferă o libertate de interpretare stimulativă. Iulia Mihalcea, în dialog cu Mihaela Andrei:
Proiectele culturale au, mă gândesc, fără doar și poate, nevoie de logistică și, să îndrăznim să spunem și asta, și de suport financiar. Cât de grea este partea aceasta când creezi un eveniment? Partea financiară? Partea logistică?
Da, este drept că în prezent este nevoie din ce în ce mai mult și de alte calități decât cele artistice, cum ar fi managementul cultural. Este greu, într-adevăr, însă consider că mai de preț ar fi să poți oferi publicului evenimente artistice. Iar dificultățile sunt făcute pentru a fi depășite.
Deci, cu optimism înainte! Nu, te lași descurajată de partea asta mai dificilă. Care a fost, după „Viața într-o valiză”, proiectul care te-a motivat cel mai mult și de ce?
N-a fost o alegere ușoară, pentru că am câteva proiecte la care țin foarte mult, însă am optat pentru cel cu tema ecvestră și aș putea spune că este o temă globală, pentru că aproape toate civilizațiile au fost însoțite de acest companion curajos, fidel, empatic, precum calul, în diferite situații, de la muncă, transport, războaie, sărbătoare. A fost un simbol prezent în viețile noastre, pe care, acum, tindem să-l uităm. Și această temă, acest simbol, îl folosim pentru a exprima relația om-natură, în proiectul numit „Centaur”, care este în desfășurare.
Unde?
A avut două etape. Prima etapă a fost la Tulcea, la Muzeul de Artă, la Casa Avramide, și are un traseu destul de lung, de un an de zile. Următoarea etapă a fost în Capitală, la București, și s-au legat alte două etape, la Jokey Club Român, chiar în Centrul Capitalei, lângă Ateneul Român. Au o curte foarte, foarte interesantă, unde o să aibă loc un performance, cu un cal andaluz. Va fi, să zicem, un moment artistic al unui instructor de cai, Valentin Vasilescu, care ne va arăta o mostră de iubire, ce se poate crea între noi, oamenii, și animalele.
Redactor: Mihaela Andrei/ Foto: expoziția „Centaur” – Casa Avramide Tulcea