Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța pregătește un nou spectacol

Publicat de Adina Sîrbu, 1 decembrie 2023, 19:33
Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța este, în această perioadă, gazda serbărilor de iarnă pentru cei mici, dar și a unor spectacole clasice de o rară frumusețe, cum este cel care se joacă în aceste zile, „Cenușăreasa”. Dar Teatrul de Păpuși este, în primul rând, spațiul unde se nasc următoarele piese în premieră. Managerul instituției de cultură, regizorul Aurel Palade, în dialog cu Silvia Pascale.
De fiecare dată când ne întâlnim aveți câte o surpriză să îmi spuneți, iar eu, la rândul meu, să transmit mai departe. Acum despre ce este vorba?
Este vorba despre un nou spectacol, se numește „Nuntă, caut mire și mireasă”. Este un text adaptat de Arkady Arkanov și Grigori Gorin. Este un text oferit de Sergiu Bucur, un actor de-al nostru, care a reușit să facă o adaptare și o traducere foarte interesantă a unui text rusesc. Prin urmare, suntem în repetiții pe actul 3, mai avem un singur act de făcut și cumva spunem noi că suntem în linie dreaptă.
Cui se adresează acest spectacol?
Cred că de la 10 ani în se poate vedea liniștit acest spectacol. Noi l-am conceput ca un spectacol pentru tineret, însă ne-am dat seama că el va avea interes și pentru publicul tânăr din clasa a 4-a, a 5-a, a 6-a, o să se amuze, o să se bucure foarte mult de ceea ce va fi în acest spectacol.
Este o comedie, cu siguranță…
Este o comedie pură, comedie aproape bufă.
Ne dezvăluiți puțin din povestea acestuia?
Eu cred că și titlu e destul de relevant. „Nuntă, caut mire și mireasă” este povestea unei familii de tineri care se află într-un concurs de împrejurări că nunta lor trebuie transmisă live, într-un apartament micuț, de două camere, un fel de garsonieră mai mare. Vine televiziunea, le sparge pereții, le sparge tot ce-i prin casă și mai departe. Urmează să vedem ceea ce se întâmplă.
Când ne vom putea bucura de premiera acestui spectacol?
Încercăm până în 15 decembrie. Noi credem că vom termina spectacolul, având în vedere faptul că avem foarte multe activități aici, spectacole – uite, acum, în timp ce vorbim, se aud probabil pe fundal gonguri din spectacolul Cenușăreasa -, după care noi intrăm în repetiții, iar săptămâna viitoare vor începe serbările pentru copii, ceea ce înseamnă că programul este plin, de dimineața de la 8.00 până seara la 8.00, iar noi, ca să putem juca și să repetăm la acest spectacol, va trebui să facem după ora 20.00. Aceste spectacole din cursul săptămânii sunt spectacolele pe care le cer școlile.
Este atât de spumos, atât de frumos! Am asistat câteva minute la spectacolul „Cenușăreasa”și am fost din nou copil!
Da, e foarte frumos! Ciudat este că e un spectacol care are vreo 30 de ani aproape, a schimbat două garnituri de Cenușărese și două garnituri de prinți. Acum este ultima garnitură de prinți, cei mai tineri actori ai teatrului, și este interesant să vezi că povestea aia veche este foarte nouă, tot timpul nouă, tot timpul actualizată, tot timpul adusă în contemporaneitate, și seriile de copii se schimbă tot timpul. Și atunci, pentru ei, tot timpul spectacolul este proaspăt și viu.
Interviu realizat de Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”