Expoziția „Tricolorul – Simbol Identitar al Unității Românilor în Costumul Popular”, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”
Publicat de Adina Sîrbu, 29 noiembrie 2023, 17:30
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” vernisează, vineri, de Ziua Națională a României, la ora 13.00, expoziția „Tricolorul – Simbol Identitar al Unității Românilor în Costumul Popular”.
Organizarea expoziției se cicumscrie celebrării a două evenimente importante pentru instituția muzeală, Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.
Evenimentul este omagiul instituției pentru generațiile care au făcut posibilă Marea Unire, dar și pentru cei care au transmis, promovat și tezaurizat, de-a lungul timpului, adevăratele valori naționale, Armata Română fiind un factor catalizator în acest sens.
În istoria civilizației umane simbolurile au ocupat un loc deosebit, cu atât mai mult cele național-statale. Orice popor, orice stat se identifică fundamental în câteva simboluri esențiale: drapelul, stema, imnul și sigiliul, toate acestea reflectând identitatea și suveranitatea unei națiuni.
Costumul popular românesc este, fără îndoială, un element definitoriu pentru cultura și identitatea noastră națională și, la fel ca la unele popoare, și la poporul român, în veștmântul popular se regăsesc culorile drapelului național. Cele trei culori împletite, albastru, galben și roșu le regăsim în cromatica fotelor, betelor, zavelcilor, ștergarelor, cămășilor sau brâielor, medaliilor comemorative sau jubiliare, mărțișoarelor, în desene, stampe, cărți poștale, iar, uneori, împletite în codițele fetelor și femeilor.
Aceste culori de sorginte populară au fost folosite, cu predilecție, în perioada de mijloc a Evului Mediu românesc în costumul militar. Miniaturile din „Chronicum Pictum Vindobonense” îi înfățișează pe oștenii români în straie țărănești, cu căciuli conice înalte, cu sarici mițoase lungi. Sfinții din bisericile noastre și icoanele din casele țăranilor sunt înfățișați, uneori, în haine populare, iar țăranii înstăriți, ctitori de lăcașuri sfinte, sunt redați, împreună cu familiile lor, în costume populare, în care se regăsesc culorile roșu, galben și albastru.
Această expoziție prezintă vizitatorilor firul tricolor cu care a fost brodată, de-a lungul secolelor, identitatea noastră ca popor, acesta fiind unul din simbolurile sacre ale Marii Uniri din anul 1918. În cadrul expoziției sunt etalate piese și ansambluri vestimentare populare din colecția particulară a doamnei Mihaela Chilian Bădin, fondatoarea comunității „Domnițe cu Altițe”, dar și diverse obiecte de această factură din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, în care se regăsesc cele trei culori definitorii ale națiunii române.
Istoricul și publicistul francez Jean-Henri Abdolonyme Ubicini (1818-1884), autor a numeroase articole despre istoria poporului român, aflat la București în anul 1848, martorul evenimentelor revoluționare din Muntenia și care a fost preocupat de cultura românilor, de etnogeneza lor afirma despre portul femeilor, că ele poartă „o cămașă (chemise) din pânză împodobită la piept, la guler, la mâneci și pe umeri cu broderii roșii sau albastre; în față și în spate flutură un șorț dublu (catrinza) dintr-un postav destul de compact cu dungi albastre, roșii sau galbene și garnisite cu franjuri, ale căror cute se desfac, lăsând să se vadă fota”.
Așadar, putem afirma că portul popular a promovat câteva secole cele trei culori, ele reprezentând, după cum scria „Gazeta Transivaniei” în anul 1889, „sinteza gustului nostru național și, prin urmare, cea mai potrivită atribuțiune de culori a individualității noastre naționale”. În acest sens, poetul contemporan gorjean Laurian Stănchescu spunea despre portul tradițional românesc că a reprezentat primul nostru tricolor.
Sperăm ca, prin organizarea acestei expoziții, în care am reliefat firul tricolor, care a însoțit visele atâtor generații pentru realizarea României Mari, să pătrundem în sufletul și mintea tuturor celor care iubesc autenticul, frumosul, care vor să transmită și generațiilor viitoare dragostea și respectul pentru drapelul tricolor, pentru costumul popular și obiceiurile tradiționale, pentru adevăratele valori ale culturii și identității noastre naționale.
Și cu această ocazie, Armata Română, brațul înarmat al națiunii române, unul dintre cei mai importanți factori care au stat chezășie la formarea Statului Național Unitar Român, își face o datorie de onoare în a aduce un omagiu nu numai celor care, peste veacuri, s-au jertfit pentru libertate și independență, ci și celor trei culori sub care s-a împlinit această voință ancestrală.
Totodată, cu acest prilej, dorim să vă anunțăm că, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, vizitarea este gratuită, cu program normal, în intervalul 09.00 – 17.00, cu ultima intrare la ora 16.00.
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”!
Sursă și foto: Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”