CONSTANȚA: Locuitorii municipiului vor plăti aceeași taxă de salubrizare și în 2024
Publicat de Adina Sîrbu, 29 noiembrie 2023, 16:03
Constănțenii vor plăti aceeași taxă de salubrizare și în 2024! Proiectul de de hotărâre care prevedea majorarea de la 8 lei la 17 lei nu a fost votat în forma propusă de primarul Vergil Chițac, ci cu amendamentele aduse de USR și PSD. Ambele cereau ca taxa să rămână neschimbată, astfel că a fost supus la vot și adoptat doar primul amendament depus, cel al USR.
În cadrul ședinței de Consiliul Local, primarul Vergil Chițac a ținut să precizeze că, de fapt, în proiectul inițial nu se dubla prețul, ci se elimina subvenția:
Și până acum am plătit prețul adevărat de 14 lei. Realitatea este că noi am subvenționat acest serviciu. Pentru anul ăsta, subvenția pe care noi o acordăm este de 40 de milioane de lei, la care puteți adăuga 10 milioane de lei pentru faptul că nu facem colectare selectivă. Prin urmare, deșeurile ce ar trebui colectate selectiv le transportăm la groapă și de depozităm. Asta adaugă la 40 de milioane, 50 de milioane de lei. Prin urmare, serviciul de salubritate este subvenționat în momentul de față, cum a fost și anul trecut, și acum 2 ani, și acum 3 ani, și acum 4 ani, din bugetul local.
Vergil Chițac a mai spus că, într-o lună, Constanța reciclează doar 2% din cantitatea de gunoi, cu toate că trebuia să ajungă deja la 50%. Edilul i-a acuzat de populism pe aleșii care au votat menținerea taxei de salubrizare la 8 lei.
Pe de altă parte, fostul city manager Felicia Ovanesian a scris aseară, într-o postare pe o rețea de socializare că: ”taxa ar trebui, de fapt, obligatoriu micșorată. Pentru că, de la 01.09.2023, Primăria și Polaris se laudă că au început colectarea selectivă. Or pentru toate recilabilele colectate, Polaris este sau ar trebui să fie plătit de terțe entități, OIREP-uri (n.red: entități licenţiate de Ministerul Mediului, cu rolul de a realiza obiectivele de reciclare ale producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate, care au transferat această obligaţie prin contract) care cu asta se ocupă, nu de către populație. Din vara lui 2022, când s-au aprobat tarifele pentru colectare selectivă, și până în martie 2023, când am părăsit primăria, am fost împiedicată în toate modurile posibile să închei contracte cu aceste terțe entități care plătesc în locul nostru Polaris pentru tot ce înseamnă reciclabile. În documentele ce vor fi prezentate mâine (n. red. astăzi, 29 noiembrie) Consiliului Local se vorbește despre un calcul al taxei realizat de direcțiile de specialitate, care însă nu este prezentat. Mă îndoiesc că cineva îl va solicita înainte de a vota, mă îndoiesc că vreunul dintre cei 27 de consilieri locali a auzit de OIREP-uri, despre faptul că ele trebuie să plătească tot ce înseamnă deșeu reciclabil și au cerut vreo explicație în acest sens”.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu