Modificările fiscale vor afecta și domeniul tranzacțiilor imobiliare. Ce sfaturi au experţii din domeniu

Publicat de Doina Sirbu, 28 noiembrie 2023, 11:33
Modificările fiscale vor afecta și domeniul tranzacțiilor imobiliare. Cea mai importantă prevedere vizează TVA–ul cu care se va taxa transferul unui imobil.
Cu mai mai multe amănunte a venit George Vasile, expert imobiliar.
De la 1 ianuarie, și sectorul imobiliarelor va fi afectat de unele modificări fiscale.
Creșterea TVA-ului de la 5% la 9%. Practic, discutăm pe un preț concret de 100.000 euro. TVA-ul la 5.000 euro va fi 9.000 euro. E o creștere, se va resimți în preț și nu doar în prețul locuințelor noi, chiar și în prețul locuințelor vechi, deși cele vechi se vând fără TVA, că în mare parte sunt deținute de persoane fizice, de fiecare dată prețul locuințelor vechi urmărește prețul locuințelor noi, adică sunt strâns legate între ele. Toate locuințele fac parte din piața rezidențială și atunci prețurile, e clar că își vor continua creșterea. Au fost și alte discuții. Bine că nu au trecut, bine pentru cumpărători, pentru că a fost o discuție de creștere a impozitului la vânzare de 5%, ceea ce este foarte mult, este exagerat. Noi venim după o implementare de 3% de la 1 ianuarie 2023 care e pusă deja în practică și care și aceasta a scumpit prețul. Dacă se creștea la 5% era foarte mult.
Ce se întâmplă în cazul în care vrem să facem achiziția unui imobil în perioada care a mai rămas până la sfârșitul acestui an? Plătim anul acesta avansul, iar diferența anul viitor la parafarea actelor. Care este situația din punct de vedere al TVA-ului?
Pentru cei care semnează o promisiune până la sfârșitul anului, o promisiune de vânzare, un antecontract, se menține TVA-ul de 5%, dacă vânzarea va avea loc până la finalul anului 2024. Recomandarea mea este să nu se intre în panică. Important este să cumpărăm ceea ce e ok poziționat în piață ca preț.
Cum percepeți piața în momentul de față și ce consecințe ar putea avea în perspectivă imediată, de la 1 ianuarie?
Piața se află pe creștere din 2014, când a fost minim în România. Consider că s-a trecut de faza de recuperare. Acum suntem pe a doua fază din ciclul imobiliar. Mai este până la faza a treia, cea de suprasaturație. Acolo ar trebui să ne punem niște semne de întrebare. Dar cine se gândește că are nevoie, să nu aștepte. Toate costurile, că sunt de la buget, că sunt taxe, că sunt impozite sau că sunt în urma creșterii materiilor prime, a materialelor de construcții, se vor resimți în preț. Acum e un moment bun pentru cumpărături. O scădere nu va veni curând, cel mult un blocaj și în blocaje apar oportunități foarte bune.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com