GREVĂ GENERALĂ în instituțiile subordonate Ministerului Muncii. Plata pensiilor și a altor indemnizații, pusă în pericol

Publicat de Adina Sîrbu, 27 noiembrie 2023, 07:46
Este grevă generală pe termen nelimitat, de astăzi, la Casele de Pensii, AJPIS, la AJOFM și ITM din toată țara. Angajații acestor instituții sunt nemulțimiți de salarii și de condițiile de muncă. Situația ar putea să pună în pericol plata la timp a pensiilor, dar și a altor drepturi bănești, cum sunt ajutorul de șomaj și indemnizațiile pentru copii.
Negocierile de vinerea trecută au eșuat pentru că Ministerul Muncii nu a oferit nicio soluție concretă și a cerut doar o amânare, solicitare respinsă de protestatari, care spun că nu mai acceptă situația actuală: salarii prea mici și mult mai mici decât ale altor colegi din aparatul de stat, ore suplimentare neplătite și condiții grele de muncă, provocate în special de lipsa de personal.
Steliana Brighiu, lider de sindicat la Casa Județeană de Pensii Constanța, spune că în aceste condiții se poate ajunge la neplata pensiilor:
S-a luat act de toate solicitările noastre. Ni s-au propus niște termene de amânare cu care noi nu am fost de acord. Noi, până nu avem nimic concret, continuăm cu calendarul grevelor, respectiv grevă generală.
Spuneați că doamna ministru v-a propus amânarea unor termene. Despre ce este vorba?
Noi am solicitat creșterile salariale să se facă de la 01 decembrie 2023, doamna ministru ne-a cerut păsuire până la 01 ianuarie 2024, dar nu, nu, chiar nu mai suntem dispuși să cedăm deloc. Ne cerem scuze, dar trebuie, totodată, să fim și noi înțeleși și nu se poate să dăm randament atâta timp cât nu suntem aliniați la la ceilalți colegi din sistemul bugetar. Încă o dată ne cerem scuze și sperăm, noi încă sperăm, că nu se va ajunge la o grevă generală prelungită.
Ce creșteri salariale ați solicitat?
Am solicitat alinierea la întreaga familie ocupațională, respectiv ANAF, Casa de Sănătate, APIA, în funcție de încadrările la care se face referință, diferențele sunt între 2.000 – 2.300 de lei, poate și mai mari.
Când doamna ministru a cerut un termen de păsuire era pentru rezolvarea revendicărilor sau pentru reluarea negocierilor pentru alte discuții ș.a.m.d.?
Dânsa a solicitat un termen pentru găsirea de soluții și, bineînțeles, sperăm noi să le găsească favorabile nouă.
Deci nu era un termen pentru rezolvarea strictă a problemelor?
Nu ni s-a spus clar că este un termen pentru rezolvarea strictă a problemelor
Când ar trebui să primiți un răspuns favorabil și să încetați greva, astfel încât calcularea pensiilor și plata lor să nu fie pusă în pericol, să nu fie amânată?
În situația în care astăzi se ia o hotărâre, atunci de mâine dimineață reluăm activitatea cu publicul, fără doar și poate. Dacă nu se hotărăște nimic și nu se ia nicio decizie, atunci clar plata pensiilor va fi afectată și nu se vor putea plăti. Prima tranșă de pensii a fost plătită, pentru că noi, la nivelul Casei Naționale, avem o convenție încheiată cu Poșta Română și primul termen a fost respectat, la data de 24 s-au făcut plățile aferente primei tranșe de pensii, dar a doua tranșă de pensii, care are termen 4 decembrie, în cazul în care nu se ajunge la un consens, va fi sistată de la plată. Pentru efectuarea plăților este suficientă o zi de lucru. Dacă până pe data de 04 decembrie se rezolvă toate problemele, atunci pensiile vor fi achitate. Plata efectivă a tranșei către poștă se face printr-un ordin de plată. Acel ordin de plată se întocmește în 10 minute, deci nu este nevoie de un un termen mai mare pentru reluarea procedurilor.
Reamintim, greva generală a fost precedată de o grevă de avertisment de două ore, protest declanșat începând de miercuri, 22 noiembrie, de membrii sindicatelor afiliate Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu