Porturile Ovidiu și Luminița sunt vizate de ample proiecte de modernizare

Publicat de Doina Sirbu, 23 noiembrie 2023, 12:14
Creșterea volumului de mărfuri prin terminalele intermodale și porturi este un obiectiv specific în următoarea perioadă pentru Administrația Canalelor Navigabile.
Porturile Ovidiu și Luminița sunt vizate de ample proiecte de modernizare având în vedere că beneficiile urmăresc printre altele diminuarea costurilor de transport, crearea de noi locuri de muncă și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zona riverană portului. Cu mai multe detalii, colegul nostru Laurențiu Despina.
Îmbunătățirea infrastructurii de operare în porturile aflate în subordinea Administrației Canalelor Navigabile este un obiectiv care s-a impus de la sine în ultima perioadă, având în vedere necesitatea asigurării unor rute cât mai eficiente în transportul mărfurilor. În acest context, modernizarea și extinderea capacității de operare în porturile de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră au devenit proiecte de mare anvergură la ordinea zilei, despre care managementul Administrației au oferit mai multe amănunte în cadrul unei conferințe de presă.
“Cele două proiecte sunt extrem de importante pentru dezvoltarea capacității de operare a porturilor Canalului Dunăre-Marea Neagră și mă refer la portul Ovidiu, unde sunt două componente pe malul drept, considerând zona localității Ovidiu, se va face reabilitarea portului actual, iar pe malul stâng, efectiv, se va construi un port nou, cu câteva dane. Mergând mai departe pe Canal, portul Luminița va cunoaște o dezvoltare foarte mare. Investiția este mult mai mare decât în portul Ovidiu. La portul Ovidiu sunt 83 de milioane de lei cu TVA, iar la portul Luminița 119 milioane cu TVA”, spune Florin Goidea, directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile.
O infrastructură de operare mai bună este vitală, în condițiile în care Portul Constanța este și o poartă de intrare în Europa, iar războiul din Ucraina a provocat găsirea unor soluții benefice pentru operatorii de transport.
“Este foarte clar că, la fel ca și ceea ce se întâmplă în Portul Constanța și pe căile navigabile, atâta timp cât nu ai infrastructură portuară, infrastructură de transport, nu poți atrage entități care să opereze, nu poți atrage clienți în zona respectivă. Suntem în Marea Neagră. Portul Constanța poate să devină o poartă pentru Europa, iar Canalul este vital pentru dezvoltarea atât a portului, cât și pentru traficul de mărfuri. Vedeți că în condițiile războiului din Ucraina, traficul pe Canal a crescut anul acesta cu aproximativ 27%, dintre care 52% din mărfurile care au fost tranzitate sunt mărfuri de origine sau spre in-out Ucraina”, a mai spus Florin Goidea, directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile.
Revenind la proiectele imediate ale Administrației Canalelor Navigabile, se consideră că în privința portului de la Ovidiu, revigorarea activității va avea efecte benefice, atât în ceea ce privește traficul de mărfuri pe apă, dar și efecte în plan social pentru populația și activitatea economică a orașului Ovidiu. Despre proiect, mai multe informații ne-a oferit Moren Abdurafi, șef departament proiecte Europene în cadrul Administrației.
“Dacă vorbim despre modernizarea Portului Ovidiu, avem un contract de finanțare care a fost semnat la nivelul anului 2021 și a cărui valoare totală este de 83 de milioane de lei cu TVA. În acest proiect se dorește a se realiza modernizarea portului existent și am identificat ca o oportunitate de dezvoltare a unui port nou pe malul stâng al Canalului, cu o destinație de port cereale. Scopul este ca după implementarea lui, cel puțin în primul an după implementare, să avem o creștere de trafic de 35% față de ce avem în momentul de față. Acest procent consider că îl putem atinge, dat fiind faptul că pe malul stâng se creează un port nou, trei dane de operare în lungime de 360m liniar, o suprafață de 20.000 metri pătraţi. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru iulie 2025”, a declarat Moren Abdurafi, șef departament proiecte Europene în cadrul Administrației.
Și în cazul portului Luminița, obiectivele sunt îndrăznețe, iar ele vizează, în primul rând, dublarea traficului în următorii 6 ani de la finalizarea lucrărilor.
“În ceea ce privește portul Luminița, contractul de finanțare a fost semnat în august 2022, cu o valoare totală a proiectului de 119 milioane de lei cu TVA. Scopul proiectului este ca în urma implementării lui, după 6 ani de operare până în anul 2030, traficul să se dubleze. Fezabil, deoarece în momentul de față avem 280 de metri de cheu de operare, se construiesc 480 de metri de cheu de operare, se reabilitează danele existente și fronturile de așteptare a acestora, se modelizează drumurile de acces către port și din incinta portuară, se consolidează şi se betonează întreaga incintă portuară. Cele patru dane de operare sunt dane tip estacadă, cheu de operare deasupra, în spate, platformă de operare, în suprafață de 27.000 de metri pătraţi. De asemenea, avem în vedere utilitățile – iluminatul portuar, împrejmuirea, clădire administrativă, parter și etaj pentru tot ce înseamnă partea de operare a portului, iar dacă toate lucrurile merg cum trebuie, în ianuarie 2025 vom avea finalizate lucrările pe care vi le-am prezentat acum”, a mai spus Moren Abdurafi, șef departament proiecte Europene în cadrul Administrației.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: ACN