Îngrijitorii informali. Ce sunt şi ce trebuie să o persoană care doreşte să devină îngrijitor informal

Publicat de Doina Sirbu, 23 noiembrie 2023, 12:50
Una dintre tendințele sistemului de asistență socială pentru vârstnici va fi, în perioada următoare, evitarea sau întârzierea momentului în care aceștia sunt internați într-un cămin. Studiile arată că bătrânii se simt mai bine în casa în care au trăit toată viața, iar unii dintre ei nu se acomodează niciodată cu mutarea într-un azil.
De aceea, se depun eforturi pentru a dezvolta serviciile de asistență la domiciliu pentru vârstnici și se caută noi soluții pentru a găsi personalul necesar. Una dintre variante este aceea a îngrijitorilor informali – persoane fără pregătire specială, dar care sunt plătite de autorități pentru a avea grijă de un bătrân. Mai multe detalii despre subiect a dat Anca Ghițulescu, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Constanța.
Se vorbește mult în România, mai ales în ultima perioadă, despre protecția persoanelor în vârstă, după episodul acela al azilelor groazei. Și în acest context, Direcția Generală de Asistență Socială a anunțat că se pot depune solicitări pentru a deveni îngrijitori informali. Mai întâi, vă rugăm să ne spuneți ce sunt acești îngrijitori informali?
Îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană care asigură îngrijirea personală a persoanei vârstnice.
Ce condiții sunt necesare? Cine poate să obțină acest statut?
Principalul criteriu de eligibilitate pentru a deveni îngrijitori informali, constă în faptul că persoana respectivă care dorește să devină un astfel de îngrijitor, să fie angajat cu normă întreagă, adică să fie o persoană care are un contract individual de muncă. Potrivit Legii 53/2003, acest contract se încheie cu Direcția Generală de Asistență Socială Constanța. Este un contract, un model de contract care a apărut în anul 2023, deci în cursul acestui an și prevăzând-se acest model, de aceea am implementat și noțiunea de îngrijitori informali.
Este o situație care poate fi asimilată cu asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități, adică cineva din familie care renunță la serviciu pentru a avea grijă permanent de un membru al familiei, iar pentru asta primește un salariu de la Direcția Generală de Asistență Socială. Care este salariul de început?
Păi, un îngrijitor informal este remunerat cu 1.650 lei, ce reprezintă o indemnizație echivalentă cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu. Un asistent personal, în funcție de vechimea pe care o are, beneficiază de un salariu de 3300 minim. De aici se și pornește.
Cei interesați să devină îngrijitori informali, ce trebuie să facă?
Cei interesați pot depune solicitări pe adresa noastră de email office@dgasconstanța-ct.ro. Pot apela serviciul nostru telefonic pentru informații suplimentare: 0341-180.106 sau 0341-180.107 sau se pot adresa fizic la sediul nostru din Constanța, din strada Unirii, nr. 104.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com