Situația de la Cumpăna, unde mai multe locuințe au fost afectate de alunecări de teren, este în atenția ACN

Publicat de Doina Sirbu, 22 noiembrie 2023, 19:02
Situația de la Cumpăna, de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, unde mai multe locuințe au fost afectate de alunecări de teren, este în atenția Administrației Canalului care caută cele mai bune soluții pentru locuitorii din zonă și casele lor. Florin Goidea, directorul ACN, a anunțat finalizarea unei prime etape a operațiunilor de stabilizare a malului.
“Tocmai am primit expertiza săptămâna trecută, n-am apucat să o înaintez și Prefecturii și la ceilalți, că ar trebui să o rumegăm noi intern. Deci, am primit expertiza. Până la cota 56, malul este stabilizat. De la 56 la 61, se va continua stabilizarea malului, efectuarea drumului tehnologic, iar în partea de Cumpăna, pentru că aici problemele trebuiau luate împreună la vremea respectivă, eu nu mă întorc, eu vreau să văd unde sunt și ce pot să fac mai departe. Acum și în partea de Cumpăna se vor muta conductele. Există un proiect, doamna primar a făcut rost de bani, acum și noi lucrăm la acel proiect. Adică să vedem expertiza ce ne spune, cum trebuie să mute țevile, cum trebuie să facă stațiile de pompare, astfel încât să nu ne mai trezim pe viitor cu această situație”, a spus Florin Goidea, directorul ACN.
Referitor la situația de la Cumpăna, și prefectul Silviu Coșa a adus în discuție rezultatele unei expertize tehnice care a scos în evidență necesitatea reconfigurarii sistemului de canalizare din zonă și efectuarea unor lucrări avizate care să nu mai permită improvizații și deversări în solul capricios de pe malul Canalului. El a dat asigurări că în momentul de față nu se mai poate vorbi de o prăbușire a malului.
“Expertiza inițială a subliniat foarte clar faptul că totul este din cauza intervenției umane pe zona respectivă, construirea și autorizarea construirii unor imobile în zona de protecție a Canalului împreună cu toate rețelele utilitare aferente. În plus, acolo la un moment dat, s-au făcut verificări de către Inspectoratul de Stat în Construcții cu autoritatea locală. Rețeaua de canalizare a fost înlocuită cu o improvizație datorită prăbușirii malului, cu niște pompe, bineînțeles că nu a făcut bine și cu toate lucrările pe care le-a făcut de-a lungul timpului, Canalul, ACN-ul, în cazul în care nu se reface instalația de canalizare și nu se renunță la acele, să le zic fose, și se mai permite în continuare construirea de imobile, de piscine, de case, lucrurile nu au cum să stea bine. În momentul de față, prăbușirea nu mai este posibilă cum era înainte, datorită lucrărilor efectuate de ACN. Însă, în cazul în care nu se procedează la relocarea acelei rețele de canalizare cu toate costurile aferente, problema poate reapărea peste o lună sau peste 50 de ani. Asta nu cred că vă poate spune cineva în momentul de faţă”, a declarat prefectul Silviu Coșa.
Un amplu proiect în valoare totală de 1,6 miliarde lei vizează reabilitarea integrală a malurilor Canalului Dunăre Marea Neagră. Abia după finalizarea acestui proiect se vor putea considera terminate toate lucrările de construcție a canalului care a fost dat în exploatare în urmă cu 39 de ani.
“De aceea, Canalul are o importanță deosebită și mergând mai departe la proiectele din exercițiul financiar 21-27, vreau să vă spun că avem un proiect foarte mare de reabilitare a malurilor Canalului, în valoare de 1,6 miliarde de lei, care va fi un proiect pe 5 ani de lucrări și care va încheia în totalitate construcția acestui Canal”, a spus Florin Goidea, directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile.
De asemenea, Canalul Dunare – București este vizat şi de un proiect mai vechi, pe care acum Administrația Canalelor Navigabile intenționează să-l realizeze. Deocamdată totul se află în etapa studiului de fezabilitate, iar valoarea totală a lucrărilor se estimează a fi de aproximativ 5 miliarde de euro.
“Și avem, de asemenea, Canalul pentru care facem studiul de fezabilitate – Canalul Dunăre-București, care nu a fost abandonat. Acum se reactualizează studiul de fezabilitate și acolo va fi o investiție foarte mare la care ne gândim. Acolo vor fi în jur, dacă în 2012 se cuantificaseră 1,6 miliarde euro, bănuiesc că acum, cu noile prețuri, noile condiții, se va apropia de 5 miliarde de euro. Dar vă dați seama, este o investiție extraordinară. Proiectul de Canal Dunăre-București este cel mai vechi proiect de țară al României, de pe vremea lui Carol I a fost gândit. Kogălniceanu a zis că “drumul mântuirii noastre către mare este Dunărea”, să știți că este foarte real. Dunărea împreună cu Canalul și terminând cu Portul Constanța sunt vitale pentru dezvoltarea României”, a mai spus Florin Goidea, Directorul general al Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Laurenţiu Despina