CONSTANȚA, TULCEA: Grevă de avertisment în toate instituțiile Ministerului Muncii. Următorul pas, greva generală pe durată nedeterminată

Publicat de Adina Sîrbu, 22 noiembrie 2023, 09:59
Angajații instituțiilor subordonate Ministerului Muncii au fost, astăzi, timp de două ore, în grevă de avertisment.
Între orele 8.00 și 10.00, angajații caselor de pensii, ai agențiilor de plăți și inspecție socială, ai agențiilor de șomaj și ai inspectoratelor teritoriale de muncă din toată țaraau stopat complet activitatea, în semn de protest față de salariile considerate prea mici, mai ales în comparație cu ale altor funcționari publici și față de condițiile dificile de lucru, cauzate, în principal, de lipsa de personal.
După o săptămână de la declanșarea protestelor la nivelul caselor județene de pensii, conducerea centrală a instituției a emis un comunicat de presă, în care își exprimă punctul de vedere.
Bogdan Comșa a stat de vorbă cu liderul de sindicat Steliana Brighiu, de la Casa Județeană de Pensii Constanța:
Ați primit vreun răspuns la revendicările dumneavoastră de la Casa Națională de Pensii sau de la conducerea Ministerului?
Ni s-a trimis un comunicat prin care ni s-a traansmis că s-a luat cunoștință de solicitările noastre, că se încearcă să se facă toate demersurile pentru soluționarea lor, dar din păcate nu ne mulțumește doar încercarea.
Există vreun termen precizat în acel comunicat?
Nu există absolut niciun termen!
În aceste condiții, de luni?
De luni declanșăm greva generală. Asta înseamnă întreruperea lucrului cu publicul definitiv, pe perioadă nedeterminată.
Am încercat să obținem de la conducerea Casei Naționale de Pensii un răspuns legat de perspectiva de a se întârzia unele plăți, plata pensiilor, de exemplu. Nu am primit niciun răspuns. Dumneavoastră ați primit anumite instrucțiuni sau vreo recomandare ca să nu se ajungă în punctul acesta?
Absolut nimic! Așteptăm să vedem în urma acțiunii de astăzi dacă se iau ceva măsuri, vedem, așteptăm.
Vă rog să ne readuceți aminte, pe scurt, care sunt revendicările dumneavoastră
Ele pleacă în primul rând de la lipsa de personal care a creat suprasolicitare a resursei umane din cadrul instituțiilor. Noile modificări ale legii, care vor presupune cu atât mai mult muncă suplimentară pentru punerea în aplicare a acestuia, muncă suplimentară care sigur nu va fi remunerată cum nu a fost nici până acum niciodată. Orele suplimentare nu pot fi plătite, nu pot fi recuperate din cauza volumului foarte mare de muncă. Salariile, care la acest moment sunt mult sub nivelul celorlalte salarii din întreg sistemul bugetar.
Și colegii dvs. ce spun? Întreruperea activității va însemna suspendare a plăților, adică nu veți primi salariile. Sunteți deciși să faceți protestul pe termen mai lung sau care este atmosfera?
Am plecat pe un drum alături de colegii mei, ne susținem unul pe celălalt, am făcut cereri individuale de suspendare a contractului de muncă pe perioada grevei, așa cum este precizat în legea dialogul social, suntem pregătiți la neplata orelor pe care le vom petrece în grevă. Știm că asta este procedura, dar sperăm că vom avea și noi câștig de cauză și ne vom alinia și noi tuturor colegilor din administrație.
Ce le transmiteți cetățenilor care în această perioadă vor avea de rezolvat diverse probleme la Casa de Pensii și nu numai, și se vor lovi de această situație?
Apelăm și noi la înțelegere din partea dânșilor. Ne pare rău că s-a ajuns la asemenea situație, dar trebuie să fim și noi înțeleși, așa cum dânșii au solicitat și au obținut, se pare, prin noua lege a pensiilor, o eliminare a inechităților între categoriile de pensionari, asta ne dorim și noi: egalizarea cu întreg aparatul bugetar.
Văd aici un mesaj al unei colege ”dotarea tehnică adecvată pentru a asigura digitalizarea”. Despre ce este vorba? Nu aveți instrumentele tehnice necesare?
Instrumentele tehnice pe care le avem în dotare sunt depășite în mare parte, platformele informatice sunt actualizate foarte greu, pentru că modificările legislative vin ca un tăvălug, sunt foarte multe, și atunci nici la nivelul Casei Naționale nu se reușește aducerea la zi a și implementarea tuturor modificărilor și de aceea ne confruntăm cu foarte mari probleme la momentul ăsta și probabil și pe viitor.
La greva de avertisment de astăzi au participat și angajații AJOFM Constanța:
Și angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au declanşat, miercuri, greva de avertisment, în semn de protest faţă de nivelul salariilor, luni, 27 noiembrie, fiind programată declanşarea grevei generale.
Reprezentanta Sindicatului salariaţilor din instituţiile Ministerului Muncii de la nivelul AJPIS Tulcea, Camelia Trifanov, a declarat că greva de avertisment desfăşurată miercuri între orele 8.00 şi 10.00, va continua în următoarele două zile, în intervalul orar 10.00-11.00.
”Dorim alinierea salariilor la nivelul celor ale colegilor din celelalte instituţii din familia ocupaţională Administraţie, condiţii optime de muncă, alocarea de personal suficient pentru desfăşurarea activităţii, plata orelor suplimentare, stabilitatea locurilor de muncă, optimizarea aplicaţiilor informatice şi aprobarea statutului inspectorului social, inspectorului de muncă”, a menţionat Camelia Trifanov.
Ea a adăugat că la acţiunile de protest participă toţi angajaţii AJPIS, chiar dacă aceştia nu fac parte din vreun sindicat.
Surse: Bogdan Comșa, Agerpres/ Foto: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu