Invitaţii emisiunii “Tema Zilei”: Dorin Popescu, expert în geopolitică și Enache Tușa, sociolog

Publicat de Doina Sirbu, 21 noiembrie 2023, 08:00
Avem un război aproape de noi – cel din Ucraina şi un conflict armat puțin mai îndepărtat – în Orientul Mijlociu. Care este, sau ar trebui să fie, atitudinea ţării noastre în acest context al noilor provocări globale şi geostrategice?
Cât de tensionat este finalul de an pentru România? Aflăm de la sociologul Enache Tușa.
Cum ați puncta situația socială a momentului pentru țara noastră, în raport cu ceea ce se întâmplă geopolitic?
Este o situație dificilă, extrem de complexă, pe care elita noastră politică ar trebui să o gestioneze cu foarte, foarte mare pricepere. Nu știu câtă pricepere vor avea să o gestioneze, pentru că noi am pierdut oportunități importante chiar și în contextul favorabil pe care l-am avut înainte de conflicte. Acum, în această undă de șoc pe care, practic, conflictele și cel din Ucraina și cel din Orientul Mijlociu au declanșat-o, situația celor care decid și celor care trebuie să ia măsuri este destul de complicată. Noi avem o clasă politică rezervată în a lua măsuri și în a se impune. Să vedem câtă inteligență vor avea și în ce măsură vor încerca, de fapt, să valorizeze aceste noi oportunități. Dacă se poate spune că avem oportunități de a putea să fim jucători în perspectivă geopolitică, economică, în perspectiva aceasta a echilibrului păcii și în a aduce pacea, de fapt, în cele două zone de conflict, prin contribuția și celorlalte state.
Mai avem mai puțin de o lună și jumătate până se încheie anul. Nu ne va fi ușor nici pe plan intern, iată, tot mai multă lume este nemulțumită și își strigă nemulțumirea în stradă.
La noi, situația economică a celor mai mulți români este precară. E o situație generată de politica greșit înțeleasă a tuturor guvernelor de după 1990, a acestei mâini de lucru ieftine, a salariilor mici, a menținerii acestor salarii mici. Această politică a generat sărăcia, a generat decalaje, a generat fragmentări sociale. Da, salariile au crescut într-o anumită măsură, însă au crescut de mai multe ori și costurile cotidiene ale vieții. În orice caz, oamenii, justificat, vor salarii mai mari. Salariile bune, în România sunt puține și salariile acestea care să-ți permită un trai decent sunt la nivelul mediu. Noi avem o clasă medie, destul de redusă din punct de vedere numeric, a reprezentanților care o compun. Va fi un final destul de complex, un final agitat al anului. Și pe de altă parte, cred eu de fapt, că lucrurile vor sta la fel și în anul următor, pentru că guvernanții au puține decizii la îndemână pe care le pot lua. În primul rând, că n-au nicio experiență să gestioneze astfel de situații. Și în al doilea rând, nu știu dacă au și voința politică. Și aici o mare discuție în jurul acestor, dacă vreți să spui decizii.
Mai multe pe acest subiect va discuta Larisa Calistru la „Tema Zilei”, după ştirile orei 14.00, cu invitații săi: Dorin Popescu, expert în geopolitică și Enache Tușa, sociolog.
Redactor online: Doina Sîrbu