Confiscarea mașinii și interzicerea dreptului de a conduce timp de 10 ani, printre sancțiunile propuse împotriva șoferilor care urcă la volan băuți sau drogați

Publicat de Adina Sîrbu, 20 noiembrie 2023, 19:30
Autorităţile vor să înăsprească sancţiunile împotriva celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice şi a drogurilor. La dezbaterea organizată la Palatul Victoria, de Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor accidentelor de circulaţie, participanţii au propus, printre altele, confiscarea autoturismului pentru cei care sunt depistaţi la volan după ce au consumat droguri sau alcool. Iar săptămâna viitoare se va dezbate în Senat o primă iniţiativă legislativă care prevede că persoanele găsite la volan sub influenţa alcoolului şi al drogurilor nu vor mai conduce autoturisme timp de 10 ani.
România este pe primul loc în clasamentul privind numărul persoanelor decedate din cauza accidentelor rutiere, ceea ce înseamnă că este momentul să acţionăm şi nu acela de a ne întreba dacă este bine sau dacă nu este bine să o facem – a spus premierul, care doreşte noi măsuri pentru a diminua numărul de victime pe şoselele din ţară.
Marcel Ciolacu a dat ca exemplu confiscarea autoturismului sau, tinerii de 16-17 ani, care sunt depistaţi la şcoală că au consumat droguri, să nu mai aibă dreptul, o anumită perioadă de timp să dea examenul pentru a obţine carnetul de conducere:
10 ani nu mai ai dreptul să circuli cu maşina. Să ţi se confişte maşina. Să ştie şi părintele să nu-ţi mai împrumute maşinam, sau un coleg, atâta timp cât nu se asigură că nu te urci la volan drogat, băut sau fără carnet. Ai 16 ani, ai 17 ani, te-au depistat drogat la şcoală, o perioadă de timp nu ai voie să dai pentru examen pentru permis. Trebuie să înţeleagă şi copiii când nu pot consuma droguri şi la 18 ani să-şi ia permis.
Legea Anastasia, recent adoptată, era aşteptată de societatea românească, iar mesajul acesteia este unul simplu: Nu urcaţi la volan băuţi, drogaţi sau fără permis, pentru că veţi ajunge la închisoare.
RRA/ Foto: IGPR