Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare a pus bazele Coaliției pentru Siguranță Rutieră

Publicat de Doina Sirbu, 17 noiembrie 2023, 13:40
Anul trecut, în România, s-au înregistrat peste 3500 de accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști, una dintre categoriile cele mai vulnerabile participante la traficul rutier.
UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare a pus bazele Coaliției pentru Siguranță Rutieră și își propune să inițieze legiferarea unei săptămâni a siguranței rutiere pentru a responsabiliza și mai mult toți cei care circulă pe drumurile publice. Despre subiect a vorbit Claudiu Sofron, specialist în asigurări.
Creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor auto. Statisticile sunt destul de dure la acest capitol al consecințelor accidentelor rutiere. Dar cum putem crea acel nivel de siguranță pe șosele?
Da, aveți dreptate și aș spune că nu sunt doar dure, ci foarte dure, pentru că, din păcate, peste 1600 de persoane își pierd viața anual pe drumurile publice din țara noastră. Mai simplu spus, cinci persoane își pierd viața în fiecare zi, şi acestea nu sunt simple statistici, ele înseamnă vieţi pierdute, sunt familii destrămate și un viitor clar întrerup mult prea devreme. Mai mult, aș adăuga că România este țara accidentul la minut. Sunt peste 400.000 de accidente rutiere anual. Prin urmare, la fiecare 70, 80 de secunde, în România are loc un accident rutier. Suntem campioni din Europa la accidente rutiere și provocăm mai multe accidente. Bineînțeles, plătim mai mult în urma lor decât alte țări pentru aceste evenimente nefericite.
Punctual, apropo de bicicliști, ce se poate face?
Noi am lansat Coaliția pentru Siguranță Rutieră, un proiect de țară unde ne dorim să aducem împreună organizații diverse, companii, autorități, cu un singur scop – creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor auto. Evident că în aceste statistici intră atât bicicliștii, cât și trotinetiștii, cât și pietonii și bineînțeles, persoanele care sunt șoferi în autoturism și alte tipuri de categorii în ceea ce privește autoutilitare, motocicliști. Ne-am bucurat că entitățile private, publice și diferite asociații, ONG-uri care sunt deja în Coaliție și-au manifestat interesul și pe lângă acestea sunt și oameni simpli, societatea civilă care și-a dorit să se implice și a trimis mesaje pe site-ul Coaliției pentrusiguranțărutieră.ro unde se poate completa un formular de aderare și evident, poți să aderi la coaliție ca persoană fizică și, evident, să faci ceva pentru orice categorie îți dorești. În Coaliție avem inclusiv organizații sau asociații care sunt îndreptate către moto, către Asociația motocicliștilor din România, dar așteptăm alături de noi și asociații care se îndreaptă spre bicicliști.
Există forme de asigurare pentru bicicliști sau cât de accesibile sunt și cu ce efecte? Mă refer la protecția bicicliștilor în cazul accidentelor rutiere.
Este clar, foarte important să fim atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții de protecție precum polițele de asigurare. Și aici, într-adevăr, ca biciclist, există posibilitatea să achiziționezi o poliță de asigurare privind accidentele de persoane la propria persoană. Evident, poliță de asigurare de sănătate, poliță de asigurare de viață și o poliță de răspundere civilă. Dar nu este răspundere civilă auto, pentru că pentru bicicletă nu avem nevoie de un RCA propriu-zis. Există o poliță de răspundere civilă. Această poliță de răspundere civilă poate fi folosită de o persoană în orice situație, fie că din greșeală dai peste o sticlă scumpă de băutură într-un supermarket care costă câteva sute de lei sau lovești din greșeală cu bicicleta, oglinda unui autoturism. Este o daună pe care tu ai provocat-o și ai nevoie să despăgubești acea persoană.
Putem vorbi un pic și despre costuri? Ce înseamnă o astfel de asigurare?
Evident, orice român, orice persoană care dorește să se asigure în direcția respectivă ar putea să ia legătura cu un asigurator sau cu un distribuitor preferat pentru a afla toate detaliile.
Vrem mobilitate pe două roți, vrem să copiem exemplul altor țări în care mersul cu bicicleta este un cult. Dar, pe de altă parte, 3500 de accidente rutiere în ultimul an este totuși destul de mult. Ce căi concrete de acțiuni aveți la îndemână, ce mesaj transmiteți și m-aș întoarce acum la coaliția de care vorbeați mai devreme.
Din punctul nostru de vedere, ca și industrie de asigurări, este evident că e nevoie de o educare a populației în spiritul noii responsabilități. E clar că trebuie să reducem numărul de accidente rutier, indiferent că vorbim de pietoni, de bicicliști, de șoferi. Din păcate, un biciclist decedează la două zile în România, ceea ce înseamnă accident rutier, dar pietonii sunt mult mai mulți care decedează la două zile. Acest lucru ar trebui să-l avem în calcul și aș vrea să amintesc doar de un proiect, doar de o campanie pe care noi vrem să o derulăm la nivelul Coaliției pentru Siguranță Rutieră. Și aceasta este Săptămâna Siguranței Rutiere. Noi ne propunem să inițiem demersuri pentru decretarea prin lege a acestei săptămâni și să încercăm, măcar în această săptămână, dacă nu pe tot parcursul anului, să educăm populația în ritmul acesta.
Credeți că românii sunt receptivi la astfel de forme de responsabilizare în ceea ce privește traficul rutier?
Ne dorim foarte mult să fie receptivi și să fie alături de noi, pentru că într-adevăr, cifrele nu mint. La 70, 80 de secunde, există un accident în România şi avem una dintre cele mai mari frecvențe din Europa. Și aici mă refer efectiv pe statistici, nu pe vorbe. În România, șase vehicule din 100 înmatriculate sau înregistrate produc un accident, față de alte țări unde frecvența este mult mai mică, precum Ungaria, Polonia, chiar la vecinii noştri din Bulgaria, unde e o frecvență de 3,5%, la fel și dauna medie pe care o plătim pentru celebra poliță RCA. Sunt daune mai mari pe care noi nu le plătim pentru aceste polițe.
Redactor: Laurenţiu Despina / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă