TULCEA: Din ce în ce mai multe coliziuni ale păsărilor cu clădirile de pe faleza orașului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 noiembrie 2023, 10:01
Specialiștii ornitologi ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” atrag atenția asupra unui fenomen cauzat de dezvoltarea urbană.
”Din păcate din ce in ce mai multe coliziuni ale păsărilor cu clădirile de pe faleza orașului Tulcea!
Păsările nu au capacitatea de a percepe sticla transparentă sau cea cu un înalt grad de reflectare a luminii.
Reflectivitatea sau transparența sticlei creează iluzia de spațiu liber. În timpul zilei păsările se lovesc de suprafețele vitrate deoarece ele văd prin sticlă, sau văd reflexia peisajului (cer, vegetație, arbori). Pe de altă parte, în timpul nopții, în perioada migrației, când vremea este închisă, păsările sunt atrase de structuri iluminate, rezultând coliziuni, dezorientare, consum de energie în plus, extenuare.
Principalele recomandări se focalizează pe limitarea riscului de coliziune sau dezorientare a păsărilor.
În ceea ce privește evitarea coliziunilor cu suprafețele vitrate, acestea trebuie proiectate astfel încât să fie vizibile pentru păsări, prin creșterea “zgomotului vizual”. Acesta este reprezentat de un tipar care întrerupe transparența sau reflectivitatea sticlei astfel încât păsările percep faptul că nu pot zbura (nu încap) prin zonele rămase transparente sau reflective. Acest tipar poate fi realizat din benzi de sticlă mată cu o anumită spațiere între ele, autocolante, folii imprimate, etc. Pentru a crește eficiența, acestea trebuie să fie amplasate pe suprafața exterioară a sticlei.
Altă opțiune pentru limitarea coliziunilor cauzate de suprafețele vitrate este folosirea sticlei speciale cu modele care devin vizibile doar în spectrul ultraviolet (UV). Păsările văd în spectrul UV, astfel încât folosirea sticlei care reflectă lumină UV sub un anumit tipar reduce riscul de coliziune.”
Text: echipa de ornitologie – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD)