Arbori căzuți peste mașini și acoperișuri smulse de rafalele de vânt în județele CONSTANȚA și TULCEA
Publicat de Adina Sîrbu, 12 noiembrie 2023, 13:12 / actualizat: 12 noiembrie 2023, 15:26
Vântul puternic a închis porturi și a produs pagube în județul Constanța. Toată Dobrogra este, până în această seară, sub cod galben de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 70 de km/h în zona de coastă.
În municipiul Constanța, pompierii ISU Dobrogea au continuat intervențiile în cartierul km 4-5, unde, pe str. Amurgului, nr. 78C., unde bucăți din acoperiș erau în pericol să cadă. Echipaje de la Descarcerare Fripis au intervenit în cazul unui copac prabușit și în cazul altui arbore în pericol să cadă în interiorul Complexului Flămânda din Constanța.
La Mangalia, un copac a fost doborât de vânt pe carosabil, pe DN39, la iesirea din Vama Veche spre punctul de trecere a frontierei, la intervenție fiind trimis un echipaj de pompieri cu o autospecială.
Reamintim, dimineață, la Medgidia, pompierii Detașamentului din localitate, cu 2 autospeciale, au intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI la acoperișul desprins de pe clădirea Sălii de Sport, situată pe str. Ciocârliei, nr.4. În municipiul Constanța, o creangă a căzut pe firele de electricitate de pe strada Mircea cel Bătrân, iar pompierii au intervit în zonă. Totodată, pompierii Detașamentului Fripis, cu o autospecială de stingere și una de descarcerare au intervenit în cazul altor crengi în pericol să cadă pe Aleea Mărgăritarelor, nr. 1, bloc. 15A, dar și la un copac prăbușit peste o mașină parcată pe B-dul Tomis din Constanța, la nr. 334A, bl. ST6.
Și la Eforie Sud, pompierii de la stația Tuzla au fost solicitați, la un copac căzut pe un autoturism parcat.
În județul Tulcea, urmare a codului galben de vânt puternic, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „DELTA” au intervenit în peste 10 situații semnalate prin apel la 112, pentru degajarea și eliberarea căilor rutiere din municipiul și județul Tulcea.
De asemenea au fost semnalate și situații în care crengile unor arbori puneau în pericol siguranța trecătorilor și a autovehiculelor. Pompierii au acționat pentru îndepărtarea pericolelor, folosind inclusiv autoscara din dotare și, din fericire, nu au fost înregistrate victime ori pagube materiale.
În țară, vântul puternic au făcut, însă, și victime: două persoane au fost rănite astăzi, după ce un copac a căzut pe un autoturism pe DN 13, în apropierea localităţii harghitene Praid şi a blocat temporar traficul. În oraşul Făgăraş, acoperişul unui bloc a fost desprins şi aruncat peste maşinile parcate, iar un copac a căzut peste un autoturism şi peste firele de electricitate, din cauza vântului puternic. Potrivit ISU Braşov, nu au fost victime, iar pompierii militari au intervenit rapid pentru înlăturarea elementelor de construcţie desprinse.
În zona montană rafalele de vânt depășesc 100 de km/oră și viscolește, iar CNAIR îi avertizează pe şoferii care tranzitează zonele înalte că este obligatoriu ca vehiculele lor să fie echipate de iarnă.
Pompierii ISU vin și ei cu recomandări:
În situația manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți si a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime!
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii!
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ!
În cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Redactor: Adina Sîrbu