Viitor incert al Spitalului CF Constanța: toate cele 15 astfel de spitale vor fi transferate de la Ministerul Transporturilor în subordinea altor instituții, dar nu se știe când și în ce condiții
Publicat de Adina Sîrbu, 8 noiembrie 2023, 08:08
Situație incertă la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, la aproape 6 luni de la adoptarea Ordonanței de Urgență, care prevede transferul celor 15 astfel de unități sanitare din țară din rețeaua Ministerului Transporturilor în subordinea altor instituții, autorități locale sau județene, ori universități.
Câți angajați are Spitalul CF Constanța, care este patrimoniul lui în Dobrogea, dar și în subordinea cărei instituții ar putea ajunge, aflăm de la managerul unității sanitare, dr. Iuliana Botezatu:
Până la acest moment, Spitalul CF Constanța nu a fost solicitat oficial și nu s-a întocmit dosar cu intenția fermă de preluare de către nici o autoritate locală.
Nici de Consiliul Județean, nici de Primărie și nici de Universitatea Ovidius. Acestea erau variantele?
Da, a mai fost o variantă, o inițiativă mai veche a MAI-ului, prin intermediul Prefecturii, în decembrie anul trecut, care nu a fost finalizată.
Care credeți că ar fi cea mai bună variantă pentru funcționare a spitalelor CF?
Spitalele CF au un regim aparte din punct de vedere legal. Acest element a fost atestat și de Înalta Curte de Casație și Justiție într-o hotărâre pe această temă, drept pentru care cred cu tărie că cea mai bună administrare pe care ar fi putut-o avea ar fi, într-adevăr, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Acesta are obligații la nivel european, la nivel comunitar, la nivel internațional în menținerea acestei rețele de importanță strategică și siguranță națională. Juridic, este prematur să ataci Ordonanța 41, care nu este implementată și nu este finalizată măcar o translație a unei unități sanitare.
Ordonanța prevede doar că se transferă aceste unități sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea altor ministere, dar nu stabilește când și cum…
Exact! Există niște criterii, există o comisie interministerială care a fost coordonată de Secretariatul general al Guvernului. Există, însă, în continuare probleme legate de patrimoniu – spitalele CF au patrimoniu în mai multe județe și, din punct de vedere administrativ, și aceasta este o problemă. Și Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța are patrimoniu și pe teritoriu județului Tulcea – un dispensar CF, Stația CF Tulcea, care este în municipiul Tulcea. În Constanța avem în administrare 3 imobile cu o suprafață totală de 8.300 de m².
Și câți angajați sunt în prezent?
În prezent avem 170 de angajați și suntem în plin proces de modernizare a structurii organizaționale, cu implementare ambulatoriului integrat, care va avea 28 de cabinete de specialitate.
Până acum, angajații din spitalele CF au obținut din partea Ministerului Transporturilor doar promisiunea că nu se vor face disponibilizări.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă